I slutet av förra veckan meddelade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att en virusmutation – VUI 202012/01 – har fått fäste i sydöstra England och sprider sig hela 70 procent snabbare än det tidigare kända coronaviruset.
– Det verkar vara ett ”klistrigare” virus som fastnar bättre på slemhinnorna. Samtidigt ger inte detta virus en svårare sjukdom än det andra, säger Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt.
Hittills finns inga bekräftade fall av viruset i Sverige men Nystedt konstaterar att mutationen redan har upptäckts i Danmark och kanske även i Finland.
– Jag pratade med finnarna i fredags efter ett jättestort utbrott i Vasa, med hög smittsamhet och många sjuka inom hockeylag bland annat. Antingen handlar det om en ”superspridare” eller så är det detta virus från Storbritannien.
– Man har ännu inte hittat ”Englandsstammen” av viruset i Sverige men vi har inte heller tittat på varenda stam efter provtagningarna. Inte omöjligt att det finns här också, säger Anders Nystedt.
Ett inreseförbud för britter införs under måndagen och Nystedt utesluter inte att även andra resenärer och turister kommer stoppas vid den svenska gränsen, om det muterade viruset får fäste i andra länder.
– Nästa vecka dyker det säkert upp även i Belgien och Holland, säger smittskyddsläkaren apropå exempelvis de drygt 2 000 belgare som ska åka hundsläde i Kirunafjällen och det holländska skridskoloppet KPN Grand Prix i Luleå i februari.
Om virusmutationen tar fart i Sverige ställs vården och omsorgen inför nya svåra utmaningar.
– Allt som gör att smittspridningen ökar är inte bra. Det är samma med julhandeln, eller ohörsamheten hos befolkningen.
Risk för en explosionsartad spridning?
– Nej, det tror jag inte men R-talet – antalet personer som varje smittad i genomsnitt sprider viruset till – kan ändå öka.
Hur ser regionens beredskap ut?
– Vi måste ta höjd för att smittspridningen ökar nu. Många reser trots allt under julen och vi får säkert hit det muterade viruset också.
– Det viktiga är att folk med symtom stannar hemma eller åtminstone håller distansen när de träffar andra. Då spelar det ingen roll vare sig man är asymptomatisk eller svårt sjuk. Ett mer smittsamt virus är farligt i sig men det är ännu farligare om vi slutar följa de nationella råden.
Hur fungerar vaccinet på det muterade viruset?
– Det vet vi inte ännu. Inget talar för att vaccinet skulle fungera sämre men eftersom alla muterade virus ändrar utseende och sammansättning, kan det påverka vaccinets effekt.
Medicinska erfarenheter visar å andra sidan att muterade virus allteftersom blir mer skonsamma.
– Även om de smittar mer brukar de ge mindre sjukdom, säger Nystedt.
Det positiva just nu är också att smittspridningen av det vanliga coronaviruset minskar i Norrbotten, jämfört med övriga av landets regioner.
– Vi går mot strömmen. Senaste veckotalet visade på en 20-procentig minskning. Norrbottningarna är förståndigare än resten av svenskarna och följer restriktionerna noga.
Den senaste tiden, efter bland annat coronakommissionens rapport, har samtidigt kritiken mot regeringen och Folkhälsomyndigheten tilltagit i styrka, och Anders Nystedt är inte förvånad.
– Vi hade inte förmågan att skydda de gamla i äldreomsorgen, där de flesta dödsfallen har skett. Detta hänger delvis ihop med för dåliga hygienrutiner men dödstalen visar också att det har varit för många timanställda inom omsorgen i vissa kommuner.
Alltfler debattörer och även politiska företrädare kräver nu en mer skyndsam hantering av den kommande pandemilagen, som skulle ge regeringen större möjligheter att till exempel stänga köpcentra, affärer och kollektivtrafik.
– Farligt för mig att peta i politiken men det skulle ha funnits en pandemilag för länge sedan, åtminstone efter att svininfluensan härjade.
Även smittskyddsepidemiolog Anders Tegnell är hårt ifrågasatt.
– Absolut. Tegnell gör så gott han kan utifrån de förutsättningar han har men den politiska borgfreden är över och visst hade Sverige kunnat välja andra vägar i pandemin också.
Däremot tror Nystedt inte att varken Anders Tegnell eller FHM:s generaldirektör Johan Carlson tvingas avgå.
– Båda är till åren komna och Johan Carlson har redan signalerat att han ska avgå självmant. Men jag är ändå lite ”impad” av Anders Tegnell. Han är tapper, säger länets smittskyddsexpert.