Nystartad friskola har sju elever

Enligt ansökan skulle 37 barn börja på friskolan Alnour International School i Luleå i höst, men det kom bara nio barn. Två av dem har redan hoppat av. Nu kan friskolan tvingas betala tillbaka en stor del av förskottet på 549 000 kronor för de tre första månaderna.

På Boskataskolan i Luleå hyr friskolan in sig. Dessutom köper man städ, vaktmästeri med mera av Luleå kommun. När PT kommer på besök vill inte personalen prata utan hänvisar till grundaren och rektorn Mohamed Gabra.

På Boskataskolan i Luleå hyr friskolan in sig. Dessutom köper man städ, vaktmästeri med mera av Luleå kommun. När PT kommer på besök vill inte personalen prata utan hänvisar till grundaren och rektorn Mohamed Gabra.

Foto: Maria Johansson

LULEÅ2008-09-17 06:00
Friskolan Alnour International School grundades av miljöpartisterna Mohamed Gabra och Magnus Alm från Piteå, men det är bara Gabra som är verksam i friskolan som hyr sina lokaler i den kommunala Boskataskolan i Luleå.
Barn/utbildningsnämnden i Luleå sa först nej till den planerade skolan, bland annat på grund av att det fanns farhågor om en religiös inriktning på verksamheten. En farhåga som tillbakavisas av grundarna. Skolverket gav hur som helst klartecken och därmed hade Luleå kommun inget val. Den socialdemokratiska majoriteten i barn/utbildningsnämnden gav dock bara tillstånd och bidrag för de första tre månaderna, 549 000 kronor.
- I våras fick vi en preliminär elevlista med 55 namn, men inför höststarten var listan bantad till 37 barn som enligt ansökan hade tackat ja. Utifrån den siffran betalade vi 549 000 kronor, men ganska snart fick vi signaler om att elevantalet var betydligt lägre, säger Sture Bryggman, skolchef i Luleå kommun.
För få barn
Kommunen har insynsrätt i friskolor, men är också tillsynsmyndighet för förskola och fritids. (Alnour ska enligt ansökan driva så väl förskola som fritids och skola).
- Vi beslöt att göra en inspektion och då fanns nio barn på skolan. Fyra från Luleå och fem från Boden. Två av Luleåbarnen har redan gått tillbaka till den kommunala verksamheten, säger Sture Bryggman och tillägger:
- När det gäller skoldelen är det Skolverket som är tillsynsmyndighet. Med tanke på det som framkommit förväntar jag mig att Skolverket gör en inspektion. Inte minst med tanke på att Skolverkets riktmärke är minst 20 elever.
Kommer Luleå kommun att kräva tillbaka pengar av Alnour International School?
- I oktober blir det avstämning och då ska alla kort på bordet, men stämmer det vi tror oss veta i dag så ska en massa pengar återbetalas. Vi har ju dessutom samverkansavtal med Alnour. De hyr lokal och köper vaktmästeri, städ med mera av kommunen.
Är det växande antalet friskolor ett problem för Luleå kommun?
- Det innebär merkostnader. Det har vi haft de tre senaste åren. Skolor ska avvecklas och klasser slås ihop. En omställning som tar lite tid, säger Sture Bryggman.
Kan bli inspektion
Sten Svanholm är undervisningsråd på Skolverket i Umeå. Svanholm har inspektionsansvar för friskolor. Huruvida en inspektion av Alnour International School planeras vill han inte säga säkert.
- Normalt inspekterar vi friskolor först det andra verksamhetsåret. Nu slumpar det sig så att Luleå kommuns skolverksamhet ska inspekteras det närmaste halvåret och det är möjligt att vi tittar på Alnour vid årsskiftet.
Känner du till att Alnour har problem med elevantalet och kan bli återbetalningsskyldig?
- Ja, vi vet att det är lite tunt och vi har ju ett riktmärke på minst 20 elever. Givetvis blir det knepigt ekonomiskt för skolan om de måste betala tillbaka pengar, säger Sten Svanholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om