Nya sparkrav väntar inom landstinget

EKONOMI. Norrbottens landsting har en ekonomi på väg nedåt. Prognosen visar ett minus på 23 miljoner kronor. Landstingsdirektör Elisabeth Holmgren har gett alla divisionschefer i uppdrag att vidta åtgärder för att minska kostnaderna.

Luleå2006-05-27 00:00
Prognosen i landstingets senaste delårsrapport visar ett underskott på 23 miljoner kronor. Det är 26 miljoner sämre än vad som budgeterats. Siffrorna är inte helt oväntade, men landstingsdirektör Elisabeth Holmgren kallar situationen oroande i ett av sina veckobrev. "Om ingenting görs går vi mot ett underskott vid årets slut. Detta är inte acceptabelt", skriver hon.

- Vi visste redan när vi gick in i 2006 att vi hade en svag budget utan marginaler, säger
Elisabeth Holmgren.

En hög produktion för att klara vårdgarantin, plus minskade bidrag och skatteintäkter är delar av förklaringen.

- I mars kunde vi konstatera att vi hade en högre kostnadsutveckling än vad vi kan tillåta.

Dyrare läkemedel

Landstingsdirektören vill ta tag i situationen med full kraft och har ålagt varje divisionschef att hitta områden där kostnaderna kan minskas. Resultatet ska rapporteras senast 1
juni.

Tre områden står särskilt i fokus när man tittar på besparingsåtgärder: läkemedel, personal och material.

- Det är på väg in ett antal stora läkemedelsgrupper som kostar väldigt mycket pengar, säger Holmgren. Norrbottningen ska få de läkemedel som behövs, men vi måste styra användningen så att vi inte använder för lite eller för mycket till varje patient.

Personalresurserna ska användas maximalt. Men det handlar inte om personalminskningar, enligt Holmgren.

- Utgångspunkten är att vi ska ha en väldigt god och exakt personalplanering för det vi ska producera: operationer, mottagningsbesök och så vidare.

Arbetet ska styras för att undvika övertider, och jobb under jour- och beredskapstid ska ske i så liten utsträckning som möjligt.

Balans

Landstingets ökade produktion kräver också mer material.

- Det gäller att göra bra upphandlingar och minska svinnet, säger landstingsdirektören.

Sparinsatserna handlar inte om något nytt sparpaket á la de senaste årens vårdplatsreduceringar.

- Vi är inte där just nu. Vi har en dyr vård och en stor volym på det mesta, men initialt handlar det här om att vi ska ha den bästa möjliga vårdkedjan och då måste man ha järnkoll på varje moment.

Enligt kommunallagen måste landstinget ha en ekonomi i balans. Lyckas inte det har man tre år på sig att återställa siffrorna.

- I det läget måste man ta till krafttag. Det gäller att ligga steget före för att slippa det, säger Holmgren.

- Vi har en stabil ekonomi och en bra grund att stå på. Vi känner oss ganska lugna när det gäller utvecklingen av landstinget i länet, säger landstingsrådet Britt Westerlund, s. Vi har en god likviditet och behöver inte ta till panikåtgärder, men det är rätt att gå ut och uppmana verksamheterna att hålla budget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om