Nya chefen vill se mer jämlik vård

Det är den största omorganisationen någonsin inom Norrbottens läns landsting. På onsdag fattas beslut om närsjukvården inom landstinget och närsjukvårdchefen för Pite älvdal, Camilla Andersson, tillträdde nyligen sin tjänst.
– Det är viktigt att vi jobbar för en mer jämlik vård, säger hon.

Camilla Andersson

Camilla Andersson

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ2013-10-14 10:37

Piteå-Tidningen har i omgångar berättat om den stora omorganisation som Norrbottens läns landsting står inför. Hälso- och sjukvården ska delas in i närsjukvård och länssjukvård ett beslut som fattades i januari av landtingsstyrelsen men som förvaltningsrätten nyligen rev upp. På onsdag fattas nytt beslut av landstingsfullmäktige.

Demografiska utmaningar

Anledningen till den nya organisationen är att bättre anpassa verksamheten till bland annat de demografiska utmaningar Norrbotten står inför med fler äldre och multisjuka personer utspridda på stora avstånd. Piteå närsjukvårdsområde omfattar Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog och ett annat syfte med uppdelningen är att kunna anpassa vården efter de behov som finns bland människorna som bor i varje närsjukvårdsområde.

–Det vi vet till exempel är att psykisk ohälsa är lite vanligare förekommande i Piteområdet än på andra ställen i länet. Det ingår i vårt uppdrag att inventera vilka behoven är. Vi har också väldigt många multisjuka, säger den nya närsjukvårdschefen för Pite älvdal, Camilla Andersson, som tillträdde sin tjänst den 1 oktober.

”Mer sömlöst”

Tidigare har vården legat utspridd på ett antal olika divisioner inom landstinget vilket ibland inneburit problem för patienter som slussats från exempelvis primärvården till medicin eller psykiatri. Nu hamnar alla dessa under samma organisation – närsjukvård. I och med att många också vårdas av kommunen är ett annat stort uppdrag att hitta goda sätt att samarbeta mellan kommun och landsting.

Bättre samverkan

–Det ska bli mer sömlöst för patienterna, de ska inte behöva ramla i ett dike för att de ska gå från en enhet till en annan, säger Camilla Andersson.

–Det är väldigt viktigt att vi som jobbar i vården ska lösa samverkansproblemen, inte patienterna, de har nog att göra med att vara sjuka.

Förebyggande

De sjukdomar som klassats som de stora utmaningarna för vården i länet framgent är livsstilssjukdomarna stroke, hjärnblödning, hjärtinfarkt, cancer, diabetes och högt blodtryck. Därför är en annan viktig uppgift för närsjukvården det förebyggande arbetet.

–Det är ett arbete som är ordentligt påbörjat redan på hälsocentralerna. Vi ger 30-åringar hälsosamtal, man kan få fysisk aktivitet på recept där vi vet att det har en god effekt.

Camilla Andersson och hennes stab kommer att sitta på Piteå älvdals sjukhus. Hon tillhör i sin tur en stab med fyra andra närsjukvårdschefer samt personer som har ett mer länsövergripande ansvar över hälso- och sjukvården.

Ojämlikt i dag

–De tittar på exempelvis primärvården i länet, det akuta omhändertagandet i länet eller psykiatrin i länet. Det ska inte vara ojämlikt men det är det i dag. I Kiruna till exempel finns ingen psykiatrimottagning, man förväntar sig att alla åker till Gällivare. Det är viktigt att vi jobbar för en mer jämlik vård.

Fakta Närsjukvård

Till närsjukvården i Pite älvdal hör:

Primärvården

Akutmottagningen

Psykiatrin på Piteå älvdals sjukhus

Medicinavdelningar (inte barnavdelningar)

Rehab

Onkologin på Piteå älvdals sjukhus

Alla vårdplatser

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om