Ny teknik ger bättr e kontakt med polisen

Uppgradering. Det ska bli lättare för länsborna att komma i kontakt med polisen. I dag tas nämligen den nya länskommunikations-centralen i Luleå i bruk. Ny teknik och fler operatörer gör att ett större antal ärenden ska kunna hanteras samtidigt.

Luleå2007-09-25 00:00
Hjärtat i den operativa polisverksamheten är länskommunikationscentralen (LKC).

Det är därifrån polisaktiviteten i hela länet styrs.

- Allt polisiärt som sker i länet passerar här. Samtalen tas emot av en operatör som gör en bedömning och prioritering av samtalet, sedan tar vakthavande befäl över, säger Eva Högfäldt Petterson, chef för LKC.

Flyttar successivt

I dag inviger hon och hennes medarbetare de nya lokalerna i Luleå.

Fortfarande hänger oinkopplade sladdar ner från taket och det dröjer ytterligare några dagar innan verksamheten är uppe i vanlig kapacitet igen.

De nya, mer rymliga lokalerna innebär att ytterligare ett arbetsbord ryms. Därmed kan operatörerna bli fler när det händer mycket - vilken i förlängningen gör att det går snabbare för medborgarna att komma i kontakt med polisen.

Gps-teknik

Uppdaterad teknik spelar stor roll för säkerheten.

En videovägg visar bilder från övervakningskameror som är placerade på utvalda ställen. På videoväggen finns också en länskarta projicerad. Där syns positionen på alla inloggade polisbilar, olika färgkoder talar om ifall de exempelvis är på väg på en utryckning, om de är lediga eller rapporterar.

Att använda gps-tekniken på så vis blir en säkerhetsfråga för poliserna ute på fältet.

- Operatörerna ser hela tiden var de är och på sina skärmar kan de zooma in i kartan ända ner på gatunivå, säger Roger Jönsson, informationsdirektör.

Länsgemensam resurs

Ip-kameror spelar en allt viktigare roll i framtiden. Med ip-systemet kan avståndet mellan kamera och monitor vara i stort sett hur långt som helst.

- I Haparanda kan man gå till polisstationen när den är stängd och ringa på porttelefonen för att komma i kontakt med polisen. I framtiden är tanken att det även ska finnas en rörelsestyrd kamera där. Då kan en skadad person till exempel visa upp sitt sår och man kan göra en bedömning om läkarvård behövs, säger Stefan Källström, sambandsansvarig.

Med flytten vill man också markera att länskommunikationscentralen är just en länsgemensam tillgång.

- Tidigare har många upplevt att vi varit Luleås resurs, men så är inte fallet, säger Eva Högfäldt Petterson.

Civila operatörer

Sammanlagt arbetar 34 personer på LKC, varav tio av dem är vakthavande befäl.

- Hur många som jobbar samtidigt beror på vilken tid på dygnet det är, men som mest är det sex operatörer på plats, säger Högfäldt Petterson.

I dagsläget jobbar fyra poliser på kommunikationscentralen, men tanken är att civila operatörer ska ta över helt. Poliserna ska i största mån vara ute på fältet.

Just nu utbildas sju nya operatörer som är färdiga att börja jobba i februari 2008.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om