Justitieministern inledde Trygghetskonferensen som ska pågå i två dagar i Luleå. Begreppet trygghet är ett vitt begrepp och ett helhetsperspektiv är nödvändigt. Det är en av anledningarna till att polisen ska omorganiseras till en stor myndighet.
Lära av varandra
- Det krävs att vi kopplar samman insatser bättre och oftare än i dag och att vi jobbar över verksamhetsgränserna. De kriminella rör sig över hela landet och då måste polisen också göra det, menade Ask.
Trygghetskonferens syfte är just att lyfta fram samarbete och lära av varandra för att bli bättre.
- Samarbete är helt avgörande för framgång. Vi måste det för att kunna hejda de livstidskriminella och för att hjälpa ungdomar i riskzonerna så de inte blir livstidskriminella.
Synlig
Att polisen ska vara synlig tryckte också justitieministern på.
- Men Norrbotten är glest så det är inte lätt bland alla älgar och träd. Polisen måste arbeta med närvaro och göra det lätt att komma i kontakt med dem. Om man tror att ingen polis ska dyka upp gör man fritt fram för alla kriminella och det undergräver tryggheten. Vi måste punktmarkera så att ingen ska behöva känna sig otrygg för att man bor i en by där en person kör i fyllan flera gånger i veckan.
Förutom förändringen med den nya polisorganisationen som ska genomföras har polisen i länet drabbats av minskad budget med 2,5 miljoner enligt Rikspolisstyrelsen nya fördelningsmetod. Orsaken är att brottsligheten är förhållandevis låg och befolkningen vikande.
- Vi går mot att polisen blir en myndighet och det krävs solidaritet för hur vi ska fördela resurser och pengar, sa länspolischef Håkan Karlsson.
Det betyder i klartext mer pengar till Skåne och mindre till Norrbotten.
Lokal polis
För att klara detta kommer styrkan att minskas med fem poliser till att börja med.
- Det löser vi med pensionsavgångar. Jag tycker inte att man ska svartmåla riskerna, det är olyckligt.
Under de närmaste åren ska omfördelningen fortsätta och det handlar om en minskning av budgeten med uppskattningsvis 14 miljoner kronor.
Det ska inte påverka den lokala förankringen enligt länspolischefen.
- Det är ingen fara för den lokala polisen som ska finnas i alla kommuner. Direktiven i den nya polisorganisationen poängterar också detta, att polisen ska vara stark i basen, sa Karlsson.
Justitieministern var inne på samma linje.
- Vi bygger underifrån och vi är tydliga med att synliga och närvarande poliser behövs för att skapa trygghet, sa Beatrice Ask och tillade att "det kan inte bli närmare än några mil till närmaste polispatrull ibland när man bor i Norrbotten".