Den nya bidragsbrottslagen innebär att det blir straffbart att vara slarvig, utan att för den skull medvetet fuska, när man lämnar uppgifter till försäkringskassan. Det räcker alltså med att åklagaren kan bevisa att en person varit "grovt oaktsam", inte "medvetet ljugit", när han/hon fyllt i sina uppgifter till försäkringskassan.
Straffet kan bli böter eller fängelse i högst ett år, för den som bryter mot lagen. Regeringens syfte med skärpningen är att minska antalet felaktiga utbetalningar och skapa större respekt för välfärdssystemen. Men enligt försäkringskassan är det fortfarande oklart hur lagen ska tolkas och vad som egentligen ska räknas som "grov oaktsamhet".
Kan ta ut ränta
- Jag känner till den nya lagen och att den snart träder i kraft, men jag har ännu inte hunnit läsa igenom den och kan därför ännu inte säga så mycket om den, säger Pekka Kairento, länschef på försäkringskassan i Norrbotten till PT.Från och med första juli kan försäkringskassan också ta ut ränta på pengar man betalat ut felaktigt. Den som tidigare fått en felaktig ersättning har inte behövt betala ränta på pengarna. Men nu ändras alltså reglerna.
Fotnot: Redan i dag går det att döma bidragsfuskare för bedrägeri.