Ny forskning ger 70 miljoner till Luleå universitet

STATLIGT STÖD. Statliga Vinnova med uppgift att stödja forskning som skapar tillväxt i landet ger Luleå universitet 70 miljoner kronor de närmaste tio åren till att exempelvis utveckla en ny affärsmodell som redan testas i ett samarbete mellan Volvo Aero och ryska flygbolaget Aeroflot.

Luleå2006-06-21 00:00
Luleå Tekniska universitets rektor Pia Sandvik Wiklund är förstås nöjd med Vinnovas beslut att låta Luleå bli ett av 15 universitet i Sverige som får stöd för att utveckla det som kallas för "Winn Excellence Center". Totalt kostar utvecklingen av de 15 centrumen cirka tre miljarder, där Vinnova står för en tredjedel av kostnaden. Resten delas mellan universiteten och de företag som deltar.

- Att vi får ett forskningscentrum är ett starkt erkännande av den forskning som bedrivs vid vårt universitet, sade rektorn vid en presskonferens i går där det nya forskningscentrat presenterades.

Ny affärsmodell

Sett över riket ser framväxten av forskningscentrumen lite olika ut.

"Chalmers Antenna System" i Göteborg får pengar till att forska vidare kring elektromagnetisk strålning, Stockholms universitet får stöd till forskningsprojekt som handlar om mobila tjänster.

I Luleå handlar det om att bland annat utveckla en ny affärsmodell som redan testas mellan flygmotortillverkaren Volvo Aero och ryska flygbolaget Aeroflot.

- Nya affärsmodeller ställer ökade och nya krav på produktutveckling av själva hårdvaran som en flygmotor eller hydraulmotor, säger Lennart Carlsson, professor och föreståndare för det forskningscentrum som ska byggas i Luleå.

För att klara forskningsarbetet investerar Luleå universitet 25 miljoner kronor i ett helt nytt geografiskt centrum som ska ge plats för tio nya doktorander.

Totalt skapar det ny forskningscentrat ett 40-tal nya arbeten vid Luleå universitet.

När Lennart Carlsson och projektledaren Tobias Karlsson beskriver vad centrat bland annat ska arbeta med ger de exemplet Volvo Aero, som har samarbete med ryska Aeroflot.

I stället för att köpa motorn till flygplanet köper Aeroflot själva driften av motorn, som behålls i Volvos ägo.

Slipper underhåll

Aeroflot tjänar på att slippa ha personal som underhåller motorn.

Det blir Volvos sak och för Volvo blir det angeläget att motorn fungerar annars blir inte brukaren nöjd.

Lennart Carlsson pekar på att affärsmodellen kan flyttas över till vilket företag som helst. I framtiden säljer inte Volvo några lastbilar, bara driften av dem.

- Motortillverkaren Rolls Royce har hälften av sina kontrakt skrivna på det här sättet, säger Lennart Carlsson.

Han säger att det inte har varit svårt att få svenska företag att börja samarbeta med Luleå universitet i det nya forskningscentrat.

Förutom Volvo Aero handlar det om LKAB, Hägglund Drives i Örnsköldsvik, Metso Paperboard, Sandvik Coromant, Volvo Car, Volvo Truck och Gestamp Hardtech i Luleå som tillverkar krockskydd för bilar.

Lennart Carlsson uppger att det nya forskningscentrat ska invigas i januari nästa år. Då hoppas professorn att invigningen får kungligt besök i form av kronprinsessan Victoria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om