Fabriken blir Europas största i sitt slag och kommer att behöva arbetskraft inom en rad olika områden. Företaget söker främst operatörer och materielhanterare som ska arbeta i produktionen av batterier till bland annat elbilar. Men behov finns även av underhållspersonal, processingenjörer och administrativ personal. Även arbeten utan krav på högre utbildning kommer att finnas.
En stor del av den kvalificerade arbetskraften kommer företaget att behöva söka utanför Sveriges gränser. För Skellefteås del kommer etableringen att kräva en samhällsomvandling, den beskrivs som ett samhällsbyggnadsprojekt från företagets sida. Kommunen har i dag drygt 72 000 invånare.
– Skellefteå ligger nära den södra delen av vår region, åtminstone ser jag Piteå och Skellefteå som en gemensam arbetsmarknad. Jag tror etableringen kan vara stimulerande för vår region, säger regionråd Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet.
Även Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) har uttalat sig positivt om Northvolts etablering, att många företag här kommer att vara viktiga för kompetensförsörjningen. Kommundirektören i Skellefteå uppskattade tidigare i somras att batterifabriken i praktiken kan innebära tre till fyra gånger fler arbetstillfällen än de 2 500 anställda som behövs i själva fabriken. Detta genom byggen, skolor och andra verksamheter som blir nödvändiga omkring Northvolt.
På måndagen fanns representanter för företaget på plats hos Arbetsförmedlingen i Luleå, en av 14 förmedlingar i landet som Northvolt besöker. De svarade inte själva på några frågor från lokala medier, utan hänvisade till en presskontakt. Hanna Haglund, en av de som fanns på plats, uppgav i alla fall att hon var nöjd med dagen. Ett 20-tal personer hade bokat in sig för personliga samtal. Monica B Flygare menar att samverkan över länsgränsen måste vara någonting självklart, med målet att få fler människor till norra Sverige. Oavsett om det är till Norrbotten eller Västerbotten.
– Vi har länge setts som en tärande del av landet, men nu är det här uppe det händer något. Det är himla kul!
Lena Remahl, som också arbetar på Arbetsförmedlingen, konstaterar att det knappt finns någon arbetslöshet i Norrbotten att tala om inom de yrkesområden som kan vara intressanta för Northvolt.
– Men skulle vi få en lågkonjunktur som drabbar företag som till exempel SSAB, så finns här ett alternativ, säger hon.
I morgon tisdag blir det en liknande sammandragning i Skellefteå. Då kommer rekryteringsträffan att hålla till på Scandic hotell i Skellefteå.