Norrbottningen fimpar lungcancer

Norrbottens län ligger i topp när det gäller lägst lägst antal insjuknanden i lungcancer. Det här framgår av Öppna jämförelser för folkhälsa 2014. Den nationella jämförelsen visar att länet gjort stora framsteg de senaste åren.

Allt fler norrbottningar fimpar för gott vilket även avspeglar sig i statistiken. (Arkivbild)

Allt fler norrbottningar fimpar för gott vilket även avspeglar sig i statistiken. (Arkivbild)

Foto: Hans G Pettersson

LULEÅ2014-12-15 15:50

Resultatet visar att många norrbottningars ansträngningar att sluta röka har gett resultat och att ett långvarigt sjukdomsförebyggande arbete har lönat sig.

Det är sedan länge känt att tobaksrökning är den enskilt största riskfaktorn för lungcancer. Den står för mellan 80 och 90 procent av alla fall.

Var tionde

Att lungcancer idag minskar är därför nära kopplat till att tobaksrökning har minskat under flera decennier. Det insjuknande som ses idag speglar en minskning av tobaksrökning för 20 till 40 år sedan.

1985 rökte ungefär var tredje norrbottning. Idag är samma siffra bara drygt var tionde, med något fler kvinnor än män som röker. En utveckling som också följer rikets trend. Att rökningen fortsätter att sjunka gör att man kan förvänta sig en fortsatt positiv utveckling med färre som får lungcancer.

Minskningen av lungcancer sparar årligen hälso- och sjukvården miljontals kronor som nu kan läggas på annat vårdområde.

Nästa mål

Länets nästa tuffa utmaning, som visar sig tydligt i Öppna jämförelser 2014, är att få genomslag i arbetet med att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Norrbotten har idag landets högsta insjuknande i hjärtinfarkt som orsakar både förtidig död och onödigt lidande.80 procent av all insjuknande i hjärtinfarkt går att förebygga genom förbättrade levnadsvanor. För hälso- och sjukvården betyder det bland annat att på olika sätt erbjuda stöd för människor att ändra dessa levnadsvanor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om