Investeringarna i både maskiner och djurstallar skjuter fart. I Norrbotten tänker 28 procent investera i byggnader och 17 i maskiner under 2006.
Många, 43 procent av alla bönder i Norrbotten, är intresserade av att utveckla nya verksamheter på sina gårdar vid sidan av jordbruket. Av dessa vill de flesta, 26 procent, satsa på entreprenadverksamhet. Andra önskar göra nysatsningar inom turism, hästar, förädling och försäljning samt energi.
Maskinuthyrning
- Entreprenadverksamhet kan handla om att hyra ut maskiner, skotta snö eller till exempel köra sopor. Man kanske har maskinkapacitet över - sett över hela året, säger Marianne Aava, regionchef för LRF Norrbotten. Hon påpekar att hela 58 olika näringsverksamheter finns registrerade i LRF:s medlems- och marknadsregister.Flera alternativ
Under senare år har många bönder i övre Norrland ställts inför valet att satsa - exempelvis bygga en ny, större och modernare ladugård - eller lägga ned företaget. Men det finns förstås fler alternativ som att komplettera traditionellt jord- och skogsbruk med andra gröna verksamheter.Vidare är det inget axiom att stora enheter är mer lönsamma än små. Det finns små mjölkgårdar i länet som har bra lönsamhet och stora gårdar med många kor som går knackigt. Det poängterade man vid en presskonferens som på torsdagen anordnades vid Norrmejeriers anläggning på Bergnäset i Luleå med anledning av årets Lantbruksbarometer.
Hur som helst fortsätter trenden mot färre, men större gårdar. Antalet mjölkproducenter i landet har blivit hälften så många de senaste tio åren. Cirka 630 gårdar i Västerbotten och Norrbotten, av vilka merparten finns i Västerbotten, levererar idag mjölk till Norrmejerier.
Hot mot öppna landskap
För att inte landskapet i Norrbotten ska förbuskas ytterligare krävs att en del av de bönder som slutar med mjölkkor går över till att producera kött.I Lantbruksbarometern uppger 14 procent av de intervjuade lantbrukarna i länet att de avser att upphöra med mjölk, men gå över till nöt.
Det är visserligen en fördubbling jämför med året innan, men fortfarande en alldeles för låg siffra, menar Pär Isaksson, regionordförande i LRF Norrbotten. Rikssiffran är 54 procent.
När man redovisar en enkät som Lantbruksbarometern 2006 kan man förstås ta fasta på olika saker. TT gör vinklingen att lantbruket i Sverige visserligen mår bättre i dag än för ett år sedan, men att en majoritet av bönderna fortfarande tycker att lönsamheten är för dålig. En klar majoritet, 71 procent, av Sveriges bönder anser att lönsamheten i jordbruket är ganska eller mycket dålig.
I Norrbotten svarar 39 procent av lantbrukarna att inkomsten räcker till löpande utgifter, medan 25 procent uppger att den räcker till löpande utgifter och lön. För 18 procent går verksamheten nätt och jämnt ihop och 9 procent upplever att det oftast går med förlust.