Norrbotten ska bli mer jämställt: "En överlevnadsfråga"

Nu ska Norrbotten bli mer jämställt. "En överlevnadsfråga", säger Linda Frohm (M) om regionens nya riktlinje.

Regionstyrelsen beslutade om en riktlinje för jämställdhetsintegrering. "Viktig fråga", menar Linda Frohm (M).

Regionstyrelsen beslutade om en riktlinje för jämställdhetsintegrering. "Viktig fråga", menar Linda Frohm (M).

Foto: Jonas Andersson

Luleå2020-10-16 10:34

Regionstyrelsen beslutade om en riktlinje för jämställdhetsintegrering med målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället. 

– Förra året tog vi ett beslut om att alla beslut ska vara jämställdhetsprövade. Nu har vi gått vidare, ett jätteviktigt steg i att göra Norrbotten mer jämställt, säger Frohm.

Syftet med riktlinjen är att bidra till en tydlig riktning för hur regionen ska arbeta med jämställdhetsintegrering. 

– Den höjer digniteten på jämställdhetsarbetet. Vi har antagit jämställdhetsmålet och ska jobba efter de fastställda målen om ett jämställt samhälle. Det innebär att när vi tar en riktlinje i styrelsen så får direktören göra en anvisning till alla anställda och det ser lite olika ut beroende på var man jobbar. Vare sig man jobbar på en akutmottagning eller som strateg ska det vara ett jämställdhetsfokus, säger Frohm.

Glenn Berggårds (V) motion att utreda och redovisa för- och nackdelar med olika organisations- och verksamhetsformer för Regionala kollektivtrafikmyndigheten bifölls. Regionfullmäktige tar beslut 28 oktober.

I endast två av landets regioner (Norrbotten och Västernorrland) förekommer i dag organisationsformen kommunalförbund. I övriga regioner finns organisationen inom regionerna och verksamheterna bedrivs antingen som förvaltning eller aktiebolag.

– I år är underskottet 38 miljoner så uppdraget har gått tillregionala utvecklingen att ta fram förslag på hur man kan organisera den på ett bättre sätt, säger Nils-Olov Lindfors (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!