Nedfallet kalk och järn enligt SSAB

Nedfallet över Svartöstaden förra helgen var kalk- och järnstoft från SSAB, men enligt företaget behöver boende inte oroa sig för att det påverkar hälsan.

Enligt SSAB har man inte funnit "något onormalt" i sina processer, men slutsatsen är att nedfallet som fläckade ned bilar (högra bilden) är så kallad avsvavlingsslagg. Längst ned miljöchef Karin Lundberg.

Enligt SSAB har man inte funnit "något onormalt" i sina processer, men slutsatsen är att nedfallet som fläckade ned bilar (högra bilden) är så kallad avsvavlingsslagg. Längst ned miljöchef Karin Lundberg.

Foto: Montage: Linda Kask

Luleå2023-08-29 11:00

Vad som fallit ned över bilar i Svartöstaden under helgen den 19-20 augusti har diskuterats flitigt i grupper på sociala medier. Det beskrivs som extremt svårt att få bort, någon påpekar att en "syratvätt" är det enda som fungerar. Andra beskriver att billacken tycks vara förstörd. På bilder av drabbade bilar syns vita prickar och fläckar väldigt tätt. SSAB uppger på sin hemsida på måndagen att ett 25-tal klagomål har inkommit från boende. 

– Vi har inte hittat något onormalt i våra processer, men vi tror att detta kommer från slagghanteringen, säger SSAB:s kommunikationschef Karin Edfast. 

Utgångspunkten är att nedfallet har skett sent på lördagskvällen, eller under natten mot söndag, skriver miljöchefen Karin Lundberg på företagets hemsida. 

Det framgår också att partiklarna troligen kommer från hanteringen av så kallat avsvavlingsslagg från stålverket, en del av SSAB transports verksamhet. Väderförhållandena vid tidpunkten bedöms vara orsaken till att nedfallet inträffade. Drabbade har vid kontakt med SSAB erbjudits kostnadsfri tvätt av sina bilar. 

Karin Edfast svarar på våra frågor utifrån uppgifter hon fått från miljöchefen. 

Är nedfallet farligt för hälsan?

– Generellt kan man säga att stoft som faller ned så här består av större partiklar. Partiklar som man riskerar att andas in har mindre diameter än de som nu gett störningar. Vår bedömning utifrån liknande nedfall är att man inte behöver vara orolig. 

Men kalk är frätande om det landar på huden?

– Det kan jag inte kommentera.

Karin Edfast kan inte svara på om nedfall från SSAB av detta slag är vanligt förekommande. 

Knut Sandin, boende på Sjöfartsgatan i Svartöstaden, fick nedfall även på sin bil förra helgen. I fjol drabbades han och hans två små barn när ett vad han beskriver som ett moln av små metallbitar träffade dem rakt i ansiktet på väg till förskolan. Han kontaktade länsstyrelsen, men utredningen av ärendet lades ned samma dag. 

En ytterligare utredning inleddes efter att han berättat om händelsen för Norr Medias reporter i en tidningsartikel, men inte heller den ledde fram till något, uppger han. 

– Jag upplever att det är återkommande händelser hela tiden, utsläpp över området som påverkar oss boende mycket. I sommar har det luktat svavel över hela Svartöstaden säkert ett dussintal gånger, jag tycker inte det är acceptabelt, säger Knut Sandin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!