Nätverk öppnar dörren för trädesign

- Träföretagen måste få fler nya entreprenörer. Norrbotten behöver nytänkande för att utveckla trävarubranschen, inte minst ny design och nya produkter.Det säger Anders Wäppling, vd för utvecklingsföretaget IUC Norrbotten.

Luleå2006-04-07 00:00


Inom IUC pågår två olika utvecklingsprojekt för att genom samarbete och samverkan öka förädling, teknik, formgivning och marknadsföring. Målet är att öka lönsamhet och tillväxt i länets drygt 150 träföretag.

Nyskapande krafter finns i tre olika nätverk av samarbetande träföretagare som driver på utvecklingen, Build In Wood, Levande Rum samt Möbelskaparna.

Två nätverk

Möbelkedjan och Levande rum är två nätverk av snickeriföretag som arbetar med nytänkandet.

Build In Wood med drygt 30 träföretag inom byggande, byggprodukter och trämekanik som medlemmar arbetar för en gemensam marknadsföring i Sverige och internationellt.

Nu skall också arkitekter och formgivare knytas till nätverken för att ytterligare stimulera nytänkande i moderna former.

I maj hålls en regional Träbyggnadsdag i Piteå för byggsektorns aktörer. Där blir det både föreläsningar, miniutställning och kontaktmöten där alla tre nätverk och övriga träföretagare och utvecklare kan träffas.

Två nackdelar

Intresset för trä som konstruktionsmaterial har ökat genom ny teknik som utvecklats och nya bestämmelser som medger trä i konstruktioner, till exempel på högre hyreshus.

Däremot har brist på modern och trendskapande design har minskat intresset för den prima senvuxna norrbottniska furan som inredningsmaterial. Den har två nackdelar, dels mörknar furu kraftigt, dels har furan dominerats av traditionsburna former som upplevs gammeldags.

Naturliga råvaror

Trä är en av norrbottens bästa naturliga råvaror. Virket är en produkt av strängt klimat. Virket har kvaliteter som sydligare snabbvuxet virke saknar.

4 Kyla och kort växtperiod har gjort virket hårt - årsringarna sitter tätare.

4 Norrbottnisk fura har en hög kärnandel och därmed ett naturligt impregneringsmedel samt korta fibrer i kärnan som inte suger vatten.

4 Kärnvirket är mycket attraktivt för fönstertillverkning och konstruktioner som är utsatta för mycket fukt.

4 Det finns mycket känsla i trä, ett av de mest miljövänliga materialen.

Importerat virke

Furan är bara ett av de norrbottniska träslagen. Gran finns också i sortimentet. Däremot är det glesare i snickerierna av norrbottniskt lövträ som björk, al och rönn.

- Tyvärr är norrbottnisk träindustri fortfarande alltför inriktad på att dela fram plank och bräder ur stockarna. Medan sågverken omsätter 2-3 miljarder kronor omsätter snickeriföretagen blygsamma 100 miljoner kronor per år. Norrbotten präglas fortfarande av alltför mycket råvarutänkande, säger Anders Wäppling.

Möbelskaparna har gått främst inom förädling, ibland med hjälp av importerat virke som till exempel ek, valnöt och björk i möbler.

Ekonomisk förening

Gruppen står för ett kraftigt nytänkande och uppmärksammad ny formgivning. Möbelskaparna är en ekonomisk förening av åtta samverkande företag som skördar framgångar på marknaden. De samarbetar om tillverkningen medan design, marknadsföring och försäljning av möbler sker genom marknadsföretaget S&B Nord i Boden. De har tagit egna och kända designers utifrån till hjälp, till exempel Mårten Cyren, Birgitta Kahri och Karin Mannerstål samt Urban Sundberg, vd i SB Nord. Alla deras möbler är tillverkade i Norrbotten.

- Vi stöttade Möbelskaparnas gemensamma monter på möbelmässan i Sollentuna i februari. Mässan är årets viktigaste branschhändelse, och precis som tidigare tecknades flera stora order vid montern, säger Kurt Hempele, projektledare för Inredningar&Möbler hos IUC Norrbotten.

Fördubblad omsättning

Levande Rum startades 2003 av IUC tillsammans med entreprenörer som ett samarbetsprojekt. Fem inredningsföretag ingår i gruppen. De bygger inredningar och miljöer som tar fasta på människorna som skall vistas i rummen. Levande Rum är en gemensam marknadslänk för medlemsföretagen. De har nu öppnat ett Showroom i Sollentuna. Levande Rum och Möbelskaparna kan tillsammans göra en hel lösning - färdiga inredningar med miljöer och möbler, klara att använda. Levande Rum, har givit resultat. Företagen har sedan starten fördubblat sin gemensamma omsättning.

- Norrbotten har goda kvaliteter och ett bra rykte på marknaden. Det finns egentligen ingen gräns för hur långt vi kan nå med gemensamma krafter, säger Kurt Hempele.

Lindbäcks Bygg pionjär

För att utveckla träbranschen ytterligare driver IUC projektet Build in Wood, ett nätverk av drygt 30 medlemsföretag i nio kommuner i Norrbotten.

- Högteknologisk träbyggnadsteknik gör att vi kan bygga billigare, snabbare, högre och bättre än någonsin. Den nya tekniken ger oss större möjligheter att utveckla färdiga produkter och öka förädlingen, säger Christer Andren, IUC, projektledare för Build In Wood.

Höga trähus på upp till sex våningar som prefabriceras och påbyggnader i trä på gamla stenhus har visat sig så ekonomiska att hyrorna blivit lägre än för motsvarande i andra material. Lindbäcks Bygg i Öjebyn är pionjärer som bygger bland annat flerfamiljshus av trä på höjden i färdiga moduler inomhus i fabrik. Modulerna monteras färdiga på plats.

Limträteknik

Intresset för limträteknik har också ökat. Limträbalkar på 140 meter demonstrerar spännvidd och träprestanda i Gardemoens flygplats norr om Oslo. Brobyggen av limträbalkar skapar nya spännande konstruktioner.

Föregångare som Lindbäcks Bygg, Polardörren, Spikab, Brännbergs Trä och BAC i Örarna utvecklar alla nya produkter på marknaden.

- Det är mycket som talar för trä, miljömedvetande, ekonomi och känsla. Entreprenörerna måste skapa nya produkter som kunderna vill ha. Vi bidrar med nätverk, kunskap och samarbete i marknadsföring som stöder gemensamma affärer på den internationella marknaden. Ett av våra mål är att skapa ett gemensamt säljbolag för att stärka samarbetet och ge det en konkret ekonomisk form som stärker lönsamheten i medlemsföretagen, säger Christer Andren.

- Av länets alla träföretag räknas 64 st som större. Företagen behöver växa mer för att kunna utveckla, producera och sälja fler egna produkter. För Ikea är våra företag t ex för små. De hämtar nu större delen av sin råvara från norra Ryssland. Vi borde kunna utveckla fler exklusiva produkter där våra fördelar kommer fram, kanske mer inriktat på export till Europa, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om