Nasaleden under lupp inför vindkraftens intåg

Sträckan mellan Nasafjäll och kusten trafikerades under två perioder när silver bröts på det karga fjället. Nu sonderas bokstavligen terrängen efter den ursprungliga Nasaleden inför vindkraftens intåg.

Arkeologen Carina Bennerhag visar ett silverspänne som hittades i Gråträsk 2002, vid utgrävningar efter Nasaleden.

Arkeologen Carina Bennerhag visar ett silverspänne som hittades i Gråträsk 2002, vid utgrävningar efter Nasaleden.

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ2013-03-19 06:00

Markbygden är tänkt att bli plats för en av Europas största vindkraftsparker. Med anledning av denna etablering har Norrbottens museum genomfört arkeologiska utredningar. Detta eftersom Nasaleden går genom delar av det 450 kvadratkilometer stora området.

Fortsättning i sommar
Arkeologiska utredningar görs på uppdrag av Länsstyrelsen för att ta reda på om det finns fornlämningar efter leden.

Utställningen "Drömmar av silver, vingar av guld" pågår just nu på Norrbottens museum där fyra viktiga platser visas längs Nasaleden; Nasafjäll där brytningen skedde, Silbojokk där silvermalmen smältes. Därefter för den oss vidare till Gråträsk som var en viktig knutpunkt längs leden. Utställningens sista stopp görs i Markbygden och det är främst här som utredningarna görs, eftersom det är här vindkraftsparken växer fram.

Arkeologerna Carina Bennerhag och Åsa Lindgren har gått igenom delar av det 450 kvadratkilometer stora området. Utredningen har pågått sommaren 2012 och väntas fortsätta även under kommande sommar.

Det arkeologiska arbetet i Markbygden resulterade i att flera nya lämningar hittades. Bland annat två kavelbroar, varav en ligger efter Nasaleden.

- Vi har gått med jordsonder, en slags stavar som trycks ner i marken. På det sättet hittade vi kavelbroarna som är övervuxna i myren. De var mycket väl bevarade, säger Åsa Lindgren.

Berör inga brofynd
Kerstin Lundin-Segerlund, länsantikvarie på Länsstyrelsen, säger att vindkraftsutbyggnaden med största sannolikhet inte kommer att beröra de kavelbroar som hittats.

- Men skulle det vara så att någon viktig fornlämning hittas under de kommande etapperna av utbyggnaden, så kommer vi att rekommendera exploatören att exempelvis vägar eller kraftledningar dras på ett annat sätt.

FAKTA Kavelbro

Kavelbro är en förstärkning för enkla vägar över sank mark. Kavelbron består av timmerstockar lagda tätt intill varandra tvärt emot vägens riktning, likt slipers på en järnväg. Stockarna fördelar belastningen av fordonets tyngd och hindrar det från att sjunka ner i marken.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om