Om kronofogden misslyckas att driva in skadeståndet av en dömd brottsling, är nästa steg för de utsatta att kontakta Brottsoffermyndigheten.
Där kontrolleras om, och hur mycket i så fall, hemförsäkringar eller andra försäkringar kan tänkas täcka upp för brottsoffret.
– Vi avräknar alla annan ersättning. Det enda är att vi har ett grundavdrag på 1 500, som avräknas. Det är jämförligt med försäkringsbolagens självrisk, säger Anna Sundén Larsson, brottsskadejurist på Brottsoffermyndigheten i Umeå, till Norrbottens Media.
– Vi fick en ny brottsskadelag 2014, och den säger i princip att Brottsoffermyndigheten inte ska lämna lägre ersättning för kränkning än vad som följer via sakprövad dom. I vissa fall kan ersättningen jämkas, till exempel om det är en uppgörelse i kriminella sammanhang. Men det är väldig sällsynt.
Brottsoffermyndigheten går in och ersätter brottsoffer i väldigt många typer, förklarar Anna Sundén Larsson.
– Om man jämför med andra europeiska länder så har Sverige det mest generösa ersättningssystemet. Du kan få kränkningsersättning vid olaga hot och det är ju också ett allvarligt brott. Men i vissa länder ska det vara försök till mord eller liknande.
I dag har Brottsoffermyndigheten astronomiska krav mot dömda brottslingar.
– Vi har över 900 miljoner i krav mot gärningspersoner. Men vår regressavdelning har god koll på dessa fordringar. Vi vill att gärningspersonerna ska göra rätt för sig.