Hundratals influensafall och brist på vårdpersonal

Förra året var antalet influensafall i Norrbotten noll. Fram till i tisdags hade 359 fall registrerats, samtidigt som smittspridningen fortsätter av covid-19. "Det största problemet är att så mycket vårdpersonal är sjuk", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Vad är skillnaden på corona och vanlig säsongsinfluensa? undrar Jan-Eric Landh

Vad är skillnaden på corona och vanlig säsongsinfluensa? undrar Jan-Eric Landh

Foto: isabell Höjman/TT

Luleå2022-01-07 10:36

Han konstaterar att fjolåret, då inget influensafall påträffades, var helt unikt.

– Det har nog inte inträffat sedan 1800-talet.  Folk reste mindre och influensan tog sig helt enkelt inte runt i någon större utsträckning, säger Anders Nystedt. 

På tisdagen var tre influensapatienter inlagda i Norrbotten och sex patienter med covid. 

– Det sväljer vården ganska bra, sedan brukar det vara väldigt fullt på avdelningarna under jul, nyår och trettonhelg. Det största problemet för slutenvården nu är att vi har så mycket vårdpersonal som är sjuk, de har förkylningssymtom och ska inte vara på jobbet, säger Anders Nystedt. 

Primärvården är sedan lång tid tungt belastad, då den ansvarar för provtagning, vaccination och smittspårning bland allmänheten. 

En bidragande orsak till de många fallen av influensa kan vara att det inte fanns någon i fjol. Immuniteten hos befolkningen är därmed låg.

– Vi ser också på de fall som är typade att årets influensa är något som heter H3N2, en efterföljare till Hong Kong-influensan. Den har vi inte haft på flera år, det är också en förklaring till att immuniteten är sämre än den brukar vara. Samtidigt är det så att vi aldrig förut har vaccinerat så många norrbottningar. Det kommer att kompensera litegrand. 

Att så många fall av influensa har upptäckts hittills beror givetvis också på att fler än någonsin testas, då alla som genomgår covidtest samtidigt testas för influensa. 

Vinterkräksjuka lyser fortfarande med sin frånvaro. Enstaka utbrott av magsjuka förekommer. I Västerbotten härjar sorkfeber med totalt 92 rapporterade fall under de senaste månaderna. Enligt Anders Nystedt har 21 fall registrerats i Norrbotten sedan i höstas. Inget alarmerande, enligt honom.  

Det vanliga smittskyddsarbetet har fått stå tillbaka under pandemin, något som bekymrar smittskyddsläkaren.

– I fjol såg vi att sexuellt överförbara sjukdomar inte hade ökat. Fallen av antibiotikaresistenta sjukdomar minskade också. Däremot skulle jag vilja jobba mer intensivt med blodsmitta, regionen har haft svårt att hålla sprututbytet för narkomaner öppet. Vi brukar vanligtvis också ha uppsökande verksamhet bland missbrukare och inom kriminalvården, när det gäller att hjälpa smittade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!