Det är med vind i ryggen Moderaterna presenterar sitt hälso- och sjukvårdsprogram inför valet i september. Enligt vår stora opinionsundersökning som publicerats i flera delar tidigare under veckan går partiet framåt i såväl riksdags- som regionvalet.
I regionen ser ett maktskifte ut att vara nära, eftersom mätningen visar att M tillsammans med L, C och NS samlar 49,9 procent.
Alla fyra partier pratar om att behålla länets fem sjukhus och till och med stärka Kalix och Kiruna, som har förlorat verksamhet under de senaste åren.
– Till exempel säger vi ja till MR-kameror i Kalix och Kiruna. Alla fem sjukhus behövs, säger Linda Frohm som är partiets regionrådskandidat.
Det är en vändning från partiets oppositionsregionråd Mattias Karlssons utspel för tre år sedan. "Fem sjukhus har vi inte råd med", sade han då och initierade en diskussion om sjukhusstrukturen.
Nu tror han inte längre att det är möjligt att göra ekonomiska besparingar på det sättet.
– Vi tror inte att vi klarar varken ekonomin eller att upprätthålla en god hälso- och sjukvård utan fem sjukhus, säger Karlsson.
Precis som Sjukvårdspartiet vill M ge varje sjukhus var sin nisch. Det ska göra det möjligt att klara personalförsörjningen på varje enhet.
M vill också stärka primärvården, bland annat genom att initiera en nationell reform, och fortsätta centraliseringen av högspecialiserad vård.
Dessutom vill partiet arbeta för att öka karriärmöjligheterna inom regionen. I en satsning som i första hand riktar sig mot Malmfälten ska undersköterskor som vill vidareutbilda sig till sjuksköterskor kunna få sin utbildning finansierad av arbetsgivaren.
I sitt valprogram tar M upp att Norrbotten hör till de regioner där vården är allra dyrast per invånare, samtidigt som kvaliteten håller bottennivå.
Linda Frohm och Mattias Karlsson är båda kritiska till S-regimen i regionen, som de pekar ut som skyldig till många av problemen.
– Ledning och organisation är en stor anledning till problemen. Vi ser att det inte satsas för lite pengar, säger Linda Frohm.
Enligt M:s valprogram skulle regionen få 600 miljoner kronor över varje år om kostnaden för sjukvården sjunker till rikssnittet. Den summan motsvaras ungefär av det tillskott som skattehöjningen 2016 innebar.
Men att sänka skatten är inte aktuellt för Moderaterna.
– Vi behöver den intäkten för att kunna leverera, säger Linda Frohm.