Monica är den befolkningsundersökning som pågått längst i världen och har utförts vid sex tillfällen tidigare sedan starten 1986.
Norra Sverige var vid den tiden ett av de områden där hjärt- och kärlsjukdomarna stod för en större del av dödsfall i medelåldern. Under det senaste åren har kampen mot hjärt- och kärlsjukdomarna varit resultatrik i Norrbotten och Västerbotten.
Huvudsyftet med undersökningen är att belysa den långsiktiga utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes samt hur riskfaktorer för dessa förändras över tid i befolkningen.
Slumpvis utvalda deltagare
Nästa år kommer 2 500 slumpvis utvalda personer i åldersgrupperna 25–74 år i Norrbotten och Västerbottens län att få möjlighet att delta. Varje deltagare erbjuds en undersökning där bland annat mätning av blodtryck, blodprover, BMI och kolesterol görs.
– Monica-undersökningen ger oss ett unikt underlag till forskningen om några av våra vanligaste sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och diabetes. Vi hoppas på ett högt deltagande i Norrbotten i år, säger Mats Eliasson, professor, överläkare och forskningsledare för Monicastudien vid Sunderby sjukhus.
Individuell vårdrådgivning
Undersökningen går ut på att de utvalda personerna får komma till de provisoriska provtagningsmottagningarna på de sjukhus eller vårdcentraler som Monica ställer i ordning under den vecka dem är där. Därefter följer en tids väntan på provresultaten.
– Deltagarna får reda på resultaten i ett brev några veckor senare när vi har hunnit köra proverna på labbet. De får då en mer individualiserad vårdgivning, till exempel ”att med den här kolesterolnivån så vill vi rekommendera att du gör si eller så” och ”med det här blodtrycket bör du ha den här kontakten med sjukvården”, säger Mats Eliasson.
När börjar undersökningen?
– Vi börjar ungefär en vecka efter nyår. Vi kör igång de allra första undersökningarna i Luleå den 13 januari och håller på i fyra månader och vi flyttar då oss runt alla kommuner i länet.