- Det är naturligtvis olyckligt om väljarna uppfattat att de är med och väljer gruppledare, det är bara att beklaga, säger han.
Bakgrunden är att Mattias Karlsson, tidigare politiskt verksam i Piteå, efter valet utmanade Maria Salmgren som stod på valsedelns första plats. Hon blev också kryssdrottning i valet och ansågs av många sitta säkert på gruppledarposten. Frågan hamnade till slut på kommunfullmäktiges bord där de nyvalda ledamöterna och ersättarna röstade om vem som skulle bli gruppledare.
Resultatet blev sju-sju och den avgörande lottdragningen avgjorde till Mattias Karlssons fördel.
Personvalet
Företrädare för partiet gick under valrörelsen ut och konstaterade att bara den man eller kvinna som fick fler kryss än Maria Salmgren i personvalet skulle kunna gå förbi henne.- Vi i partiet har aldrig gått ut med en sådan ståndpunkt, jag tror att det är fyra-fem personer som har sagt det. Folk kan sätta kryss för personer de helst vill se i fullmäktige, men inte avgöra något annat, säger Karlsson.
Varför valde du att utmana Maria Salmgren efter valet?
- Det är naturligt att i en ny mandatperiod välja en ny gruppledare och inte bara välja om den som suttit. Vi hade olika åsikter om ledarskapet. Luleå är en av de få kommuner i landet där moderaterna gått tillbaka, någon måste ta på sig det ansvaret.
Anser du att det beror på Maria Salmgren?
- I slutänden är det den politiska ledaren som ska få folk att arbeta för en bättre politik, och någonstans har det misslyckats.
Man pratar om en splittring i partiet. Är det något som du upplevt?
- Jag har pratat med folk i fullmäktigegruppen som röstade på Maria Salmgren som har sagt att valet nu är gjort. Jag har fått ett politiskt stöd och upplever att de ställer sig bakom den nya gruppledaren. Det känns oerhört skönt.
Bra lön
Som gruppledare och oppositionsråd i kommunfullmäktige får den före detta fritidspolitikern Mattias Karlsson en månadslön på 36 000 kronor - en oerhört bra lön, för bra, anser han.- Jag ska jobba för att sänka den, min bedömning är att Luleå har högst arvodering i Norrbotten. Man borde sänka arvoderingen till gruppledarna och ge stöd till partiet istället.
Han tror att de inre stridigheterna i viss mån har skadat partiet, men att skadorna är möjliga att reparera.
- Men det tar nog tid. Nu hoppas jag att fokus återgår till politiken.