Robert Råman kan på grund av sekretessen inte gå in på det enskilda fallet utan uttalar sig generellt.
Kan man lita på förlossningsvården i Sunderbyn?
– Jag förstår att alla som är med om komplikationer, en svår förlossning eller ett dåligt bemötande från personalen bär med sig det hem. Det kan skapa en rädsla för att försöka skaffa barn i framtiden.
Robert Råman uppger att det ingår i hans arbete att träffa föräldrar som blivit rädda på nytt. Vill man försöka skaffa barn igen är de viktigt att göra en bra planering inför nästa förlossning.
– Det är ett misslyckande om människor avstår från att skaffa barn.
Han lyfter dock fram förlossningsvården i Sverige som bäst i världen med få risker för mamman och barnet.
– Här i Sunderbyn ligger vi bättre än medel och vid medel på många saker och sämre på andra saker. Det kan man se i våra kvalitetsregister, säger han som uppger att man alltid följer en checklista vid ett planerade kejsarsnitt.
– Vi är alltid två personer som opererar här i Sunderbyn, vid vissa sjukhus är det bara en person, säger Robert Råman.
Han uppger att planerat kejsarsnitt numera är ett väldigt säkert sätt att förlösas på, jämförbart med att föda barn vaginalt. En risk med kejsarsnitt är dock ökad risk för blödning.
– Här finns det ett riksmått, att 10,3 procent eller färre helst ska blöda mindre än en liter. Snittar man 100 kvinnor kommer tio av dem att blöda mer än en liter. Där ligger vi på rekommendationen 10,2 procent.
Andra komplikationer vid kejsarsnitt kan vara problem med narkosen, att man skadar tarmarna eller urinblåsan för mamman, orsakar skador på barnet med skalpellen eller att ryggmärgsbedövningen inte fungerar.
Hur vanligt är det att spinalbedövningen inte tar?
– Det är väldigt sällan det uppstår, kanske en gång vartannat år ungefär, säger Robert Råman som menar att mamman då får "ont" och kejsarsnittet pausas tills hon är sövd.
Att en mamma kommer tillbaka efter en förlossning med koagulerat blod i livmodern och behöver göra en skrapning är väldigt ovanligt enligt Robert Råman.
– När det gäller vaginal förlossning är det ungefär en patient per år av cirka 2 000 förlossningar. Efter ett kejsarsnitt känner jag inte till något fall. Vid kejsarsnitt känner vi i livmodern med våra händer och säkerställer att det är tomt innan vi stänger igen.