Minst hälften av länets AF-kontor stängs

Minst hälften av Arbetsförmedlingens 13 kontor i länet ska stängas. "En stor förändring", säger Daniel Nilsson, talesperson för myndigheten i Norrbotten.

"Vi ser inte framför oss en framtid med särskilt många fysiska kontor i Norrbotten", säger Daniel Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Luleå/Boden och talesperson för myndigheten i Norrbotten.

"Vi ser inte framför oss en framtid med särskilt många fysiska kontor i Norrbotten", säger Daniel Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Luleå/Boden och talesperson för myndigheten i Norrbotten.

Foto: Jonas Andersson/Norrbottensmedia

LULEÅ2019-03-04 12:00

I slutet av januari kom beskedet om ett kommande chockvarsel på Arbetsförmedlingen, som innebär att 4 500 personer – var tredje anställd – kommer förlora jobbet.

Under måndagen träffas myndighetens högsta ledning och enligt uppgifter till Ekot ska mer än hälften av Arbetsförmedlingens kontor runt om i landet läggas ned som en följd av de stora neddragningarna.

Detta bekräftas av Daniel Nilsson, chef i Luleå/Boden och talesperson för Arbetsförmedlingen i Norrbotten.

– Vi har fått lämna förslag kring hur det kan tänkas se ut. Resten ska avhandlas på styrelsemötet i dag, men jag tror inte att de kommer att titta på kontor för kontor. Det handlar mer om inriktningsbeslut som ska fattas.

Det är främst Arbetsförmedlingens mindre kontor i glesbygden som nu är i farozonen. I dag finns AF i alla Norrbottens kommuner, utom i Arjeplog där endast tidsbokning gäller. Övriga mindre kommuner har redan gått ned i bemanning och öppettider, och med kommande nedskärningar kan AF-kontoren stängas helt.

– Jag kan inte i dag säga vilka kontor som försvinner men för Norrbottens del handlar det om en stor förändring, säger Daniel Nilsson.

Rentav färre än hälften av kontoren blir kvar?

– Ja, det skulle jag tro. Vi ser inte framför oss en framtid med särskilt många fysiska kontor i Norrbotten, såvida det inte kommer nya politiska direktiv.

Vad anser du om att AF ska försvinna ”fysiskt” från så många kommuner?

– Klart man är oroad. Mycket av vår samverkan, våra samarbeten med kommuner och näringsliv, utgår från en lokal närvaro, kanske mer än vad allmänheten förstår ibland. Visst kan man göra saker på distans, men man kan inte underskatta de personliga mötesformerna.

Daniel Nilsson uttrycker också stora farhågor när det gäller många av länets arbetssökanden, som inte har tillräckliga digitala resurser.

– Vi har många kunder som behöver stöttning och hjälp, och då är den fysiska närvaron helt väsentlig. Klart att man funderar över hur detta ska gå ihop.

Samtidigt tror Daniel Nilsson att de kontor som blir kvar, inte ska drabbas av personalnedskärningar.

– De kontoren blir nog inte mindre i alla fall utan snarare får de större upptagningsområden, vilket kan innebära att man bemannar upp dem mer.

Orsaken till neddragningarna på Arbetsförmedlingen är det kraftigt minskade anslaget till myndigheten som en riksdagsmajoritet beslutade om i och med budgetomröstningen i december.

Men även Januariavtalet – fyrpartiuppgörelsen mellan S, MP, C och L – som innebär att arbetsförmedlandet senast år 2021 ska läggas över på externa aktörer, är en bakgrund till att myndigheten nu ska krympa rejält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!