Ministern om Luleås "jättetermos": "Ligger i framkant"

Luleå Energis nya energilager står färdigt – med plats för 30 000 kubikmeter varmvatten. Under tisdagen skedde invigningen med besök av självaste energiministern. "En jättetermos", sa Khashayar Farmanbar (S).

Luleås nya ""jättetermos". Under tisdagen invigdes Luleå Energis energilager - en tank på 44 meter som rymmer drygt 30 000 kubikmeter varmvatten. Vid invigningen deltog bland andra vd Malin Jonsson och energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Luleås nya ""jättetermos". Under tisdagen invigdes Luleå Energis energilager - en tank på 44 meter som rymmer drygt 30 000 kubikmeter varmvatten. Vid invigningen deltog bland andra vd Malin Jonsson och energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Foto: Nils Johansson

Luleå2022-06-15 09:39

I drygt två år har byggfasen pågått av Luleå Energis nya energilager, en praktfull silobyggnad designad av Nordmark & Nordmark. 

– Det kostade 130 miljoner kronor att bygga. Allt har gått enligt plan. Vi har klarat oss väl, trots allt som händer i omvärlden, säger Luleå Energis vd Malin Larsson när energilagret invigdes med pompa och ståt ute på Aronstorp under tisdagen.

Den 44 meter höga tanken rymmer 30 000 kubikmeter fjärrvärmevatten, vilket motsvarar dubbla volymen av allt fjärrvärmevatten som cirkulerar i fjärrvärmesystemet i dag.

undefined
"En fördel vid produktionsstörningar blir att vi ändå kan förse våra kunder med värme i ett kontinuerligt flöde. Vi kan jobba mer flexibelt, en förbättring jämfört med dagens system", säger Luleå Energis vd Malin Jonsson.

Tanken är att denna form av energilagring allteftersom ska ersätta den fjärrvärmeproduktion som Lulekraft och Luleå Energi i dag får via SSAB:s restgaser från masugnen som försvinner när SSAB ställer om produktionen till fossilfritt kring 2030.

– Det här är en del av lösningen. Vi jobbar med industrin nu för att få in restenergi och restvärme, då vi inte får in gasen på samma sätt som tidigare. Vi jobbar främst med SSAB men även med andra industrier som etablerar sig i regionen nu och som kommer ha mycket restvärme, inte minst de som har vätgasproduktion, säger Malin Jonsson.

Hon utesluter inte att exempelvis gödselfabriken Fertiberia eller H2 Green Steel i Boden kan bidra med restenergierna från industrin som alltså ska tas tillvara genom att värma upp vattnet i den enorma tank som nu står färdig ute i Uddebo.

– Vi värmer vattnet genom Lulekrafts produktion och lagrar tills vi behöver den värmen. En fördel vid produktionsstörningar blir att vi ändå kan förse våra kunder med värme i ett kontinuerligt flöde. Vi kan jobba mer flexibelt, en förbättring jämfört med dagens system.

Luleåborna behöver inte vara rädda för att frysa på vintern bara för att SSAB går över till sin fossilfria stålproduktion?

– Nej. Vi har en gemensam målbild. Vi och SSAB ska göra allt vi kan för att få ut den värme som kommer behövas i Luleå i framtiden.

Tack vare energilagringen hoppas Luleå Energi också kunna reducera den del fossila olja som ibland måste tillföras i produktionen i idag.

undefined
Luleås nya ""jättetermos". Under tisdagen invigdes Luleå Energis energilager - en tank på 44 meter som rymmer drygt 30 000 kubikmeter varmvatten. Vid invigningen deltog bland andra vd Malin Jonsson och energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) deltog vid invigningen och var mäkta imponerad. 

– Lagring av energi är det säkraste sättet för att alltid kunna leverera värme och detta som Luleå Energi har åstadkommit är alldeles utmärkt. Detta ger en större energisäkerhet för hushållen i området. 

Har du sett liknande energilager i övriga Sverige?

– Inte just en sån här ”jättetermos”. Jag vet inte om den är helt unik men det ligger åtminstone i framkant, sa Farmanbar.

Ministern kände sig också trygg i att Luleå Energi därmed har hittat en progressiv lösning när SSAB: samtidigt ställer om till fossilfritt.

– Det kommer att finnas tillräckligt med restvärme som ersätter gasen från SSAB, både från dem själva men också från andra industrier. Luleå energi blir en samarbetspartner till alla de industrietableringar som sker nu, sa ministern och menade vidare den industriomställning som nu sker i norra Sverige är direkt kopplad till att kunna tillvarata restenergier i alla former.

undefined
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) tillsammans med Luleås andre kommunalråd Fredrik Hansson (S). "Vi har redan ett välutbyggt fjärrvärmenät i Luleå och det här bidrar ytterligare till att möta de toppar och dalar som kan uppstå", säger Fredrik Hansson.

Även Luleås andre kommunalråd Fredrik Hansson deltog i invigningen och imponerades även han.

– Jag var trygg med att Luleå energi skulle hitta en bra lösning. Vi har redan ett välutbyggt fjärrvärmenät i Luleå och det här bidrar ytterligare till att möta de toppar och dalar som kan uppstå. Fjärrvärmen är en oerhört viktig komponent i energisystemet i framtiden. Det kommer vara stor elförbrukning i vårt land och då måste vi ta tillvara på alla energier.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!