Miljoner till Cederkliniken

Landstinget måste betala extra till privata hälsocentraler i kommuner där landstingets egna inte klarat ­budget.

Dialog. ”Vi står fast vid att lägga ner i Moskosel, Glommersträsk och Slagnäs och vi har lagt till en punkt att vi ska föra dialog med kommunerna om de är villiga att ta över verksamheterna”, säger Maria Stenberg (S).

Dialog. ”Vi står fast vid att lägga ner i Moskosel, Glommersträsk och Slagnäs och vi har lagt till en punkt att vi ska föra dialog med kommunerna om de är villiga att ta över verksamheterna”, säger Maria Stenberg (S).

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2016-03-03 21:39

Hälsocentraler i Kiruna, Luleå, Piteå och i Gällivare har gått med förlust. I de kommunerna finns också privata aktörer. Privata aktörer som driver hälsocentraler och landstingets egna ska ha samma ekonomiska förutsättningar. I de kommuner där landstingets hälsocentraler inte klarat budget har man fått påpekanden från de privata aktörerna som pekat på orättvisan. Klarar de inte budget skulle de ha gått i konkurs.

Det landstinget betalar till sina egna hälsocentraler ska alltså också de privata ha. Nu kompenseras de privata, mest får Cederkliniken i ­Piteå, drygt 5 miljoner kronor, Advivia i Gällivare får drygt 600 000 kronor, Norra hamn i Luleå får drygt 500 000 kronor och Norrskenet i Kiruna får drygt 140 000 kronor .

Vid landstingsstyrelsen var Mattias Karlsson (M) nöjd med beslutet.

– Nu får vi snabbt skynda ut med kompensationen så att vi inte hamnar i ett läge där bristen på neutralitet betyder att någon privat hälsocentral går omkull.

Maria Stenberg (S) kontrade med att hon inte ville hamna i samma läge som när hälsocentralen Sensia i Luleå stängde.

– Då fick ta över alla patienterna. Det är viktigt att våra egna hälsocentraler fortsätter omställningen och klarar budget.

– Hade vi haft det här systemet kanske Sensia inte gått omkull. Det här är bra, men något år för sent, säger Karlsson.

Vid landstingsfullmäktige ville den politiska majoriteten stänga distriktssköterskemottagningarna i Moskosel, Glommersträsk och Slagnäs. Oppositionen fick dock igenom en återremiss.

Vid styrelsemötet var ärendet uppe på nytt.

– Vi står fast vi att lägga ner i Moskosel, Glommersträsk och Slagnäs och vi har lagt till en punkt att vi ska föra dialog med kommunerna om de är villiga att ta över verksamheterna. Med de avtalen är inte framme ännu, säger Maria Stenberg (S).

Så klubbades ingångsättningen av byggetappen där vuxenpsykiatrin ska få nya lokaler. Det blir en helt ny byggnad som bland annat ska innehålla 40 vårdplatser plats för sluten psykiatrisk vård, beroendecentrum med totalt tolv vårdplatser, jourmottagning och en ätstörningsenhet med dagvård och öppenvård.

Byggstarten är planerad till april 2018 och december 2020 ska det vara inflyttning.

En revisionsrapport med hård kritik mot hur landstinget klarar vården för personer med depression och ångest klubbades utan någon diskussion. Kritiken handlar bland annat om remissrutiner som inte är klara och otydliga gränsdragningar mellan primärvård och vuxenpsykiatri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om