Expertens tips inför rötmånaden – så kan du tänka

Rötmånaden är en tid då bakterierna har gynnsamma förhållanden och kan växa till sig. Miljöinspektör Sofia Vallström tipsar om hur man kan tänka för att inte drabbas av rötmånaden.

Miljöinspektör, Sofia Vallström, tipsar om att den som färdas långt för att handla kan tänka på att ta med sig, exempelvis, en kylväska.

Miljöinspektör, Sofia Vallström, tipsar om att den som färdas långt för att handla kan tänka på att ta med sig, exempelvis, en kylväska.

Foto: Montage Leif R Jansson/Privat

Luleå2022-08-09 15:16

I den svenska almanackan anges rötmånaden omfatta tiden mellan den 22 juli och fram till den 22 augusti, ungefär. Men rötmånaden har ingen angiven start och stopp-tid. 

– Rötmånaden beror på vädret och temperaturen så det finns ingen exakt tid när den inträffar utan det varierar från år till år, förklarar Sofia Vallström, miljöinspektör Luleå kommun.

Men det finns vissa knep för att minska risken för att mat ska bli dålig under sommarperioden. 

– När man lagat mat så kan man tänka på att den inte ska stå i rumstemperatur under längre tid utan att snabbt få in den i kylen.

Hon fortsätter: 

– Om man har långt till mataffären så kan ett tips vara att ha med sig en kylklampar eller en kylväska som gör att varorna håller sig kylda. Det är varor som kött, fisk och skaldjur som kan påverkas extra mycket av rötmånaden. 

Sofia Vallström lyfter även betydelsen av den egna hygienen. 

– Ett ytterligare tips är att vara extra noga med att tvätta händerna. 

Vad beror rötmånaden på? 

– Värmen och ökad luftfuktighet ger bakterierna gynnsamma förhållanden att växa till sig, då riskerar vissa matvaror att bli dåliga fortare än vanligt. Det är både bakterier som förstör maten och de som kan göra oss sjuka som frodas den här tiden, säger Sofia Vallström. 

Livsmedelsverket tipsar även om att våga lita på dina egna sinnen och alltid titta, lukta och smaka på maten för att slippa onödigt matsvinn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!