Sur mjölk: Mejeriet läggs ned – 60 förlorar jobbet

Norrmejerier lägger ned i Luleå inom två år och ett 60-tal jobb försvinner. Bakgrunden? Vikande mjölkkonsumtion, hård lågpriskonkurrens och dålig lönsamhet. Beskedet skakar mejeripersonalen – men vd:n försvarar sig. "Målet är att säkerställa mjölkpriset till våra ägare, mjölkbönderna", säger Gerhard Bley.

Norrmejerier läggs ned i Luleå inom två år. Beskedet kom från vd Gerhard Bley under onsdagen. "Mjölkproduktionen har minskat med 30 procent sedan 1995, en trend som egentligen har pågått sedan 60-talet, och nedgången i Luleå är ungefär 45 procent sedan 2010", säger Bley

Norrmejerier läggs ned i Luleå inom två år. Beskedet kom från vd Gerhard Bley under onsdagen. "Mjölkproduktionen har minskat med 30 procent sedan 1995, en trend som egentligen har pågått sedan 60-talet, och nedgången i Luleå är ungefär 45 procent sedan 2010", säger Bley

Foto: Reino Jillker

Luleå2023-08-23 17:30

Redan i våras meddelades att ett inriktningsbeslut hade fattats om att lägga ned mejeriet på Bergnäset i Luleå, som togs i bruk i början av 90-talet i samband med att dåvarande Norrbottens Läns Producentförening gick samman med Norrmejerier.

I tisdags kväll – efter fortsatt intern analys och utredning under sommaren – tog styrelsen det slutliga beslutet att fullfölja avvecklingen och flytta all nuvarande produktion till enda kvarvarande färskvarumejeriet i Umeå. 

De cirka 60 i personalen informerades vid lunchtid dagen därpå.

 – Inget positivt besked att komma med. Det var samlat, en allvarlig stämning, säger verkställande direktör Gerhard Bley vid onsdagens pressträff. 

Han beskrev orsakerna till ödesbeskedet – sjunkande mjölkkonsumtion och svag lönsamhet vid anläggningen i Luleå som har inneburit att det så kallade avräkningspriset till länets mjökbönder – Norrmejeriers ägare – har fallit kraftigt.  

– Vi har inte lyckats leverera att lika bra pris som våra konkurrenter. Lönsamheten är därför extremt pressad för våra ägare och har varit så under lång tid, inte minst efter Ukrainakriget och pandemin som har drivit upp kostnaderna enormt för dem. 

Ytterligare faktorer till det utsatta ekonomiska läget är att kunderna i allt större utsträckning väljer konkurrerande lågprisprodukter, likaså att matvarukedjornas egna varumärken har ökat kraftigt i försäljning.

Försämrat kapacitetsutnyttjande och ökande investeringsbehov bidrar också och vd Gerhard Bley återkommer till den allmänt vikande mjölkkonsumtionen som har pågått sedan lång tid tillbaka.

– Mjölkproduktionen har minskat med 30 procent sedan 1995, en trend som egentligen har pågått sedan 60-talet, och nedgången i Luleå är ungefär 45 procent sedan 2010. Väldigt olyckligt när vi anser att mejeriprodukter är ett av de bästa livsmedlen i världen. 

I dag levereras cirka 50 miljoner kilo mjölk årligen till mejeriet i Luleå och nedläggningen innebär därmed ökade utsläpp när mjölken i stället ska fraktas till Umeå, 50 mil tur och retur.

Men Norrmejeriers vd vill tona ned den negativa miljöpåverkan.

– Transportutsläppen är en liten del sett till totalen inom Norrmejerier. 95 procent av vår miljöbelastning sker på gårdarna, med utsläpp från kossor och maskiner. Det är där vi lägger vårt största fokus, vi gör jättestora insatser för klimatet på gårdarna.

Avvecklingen av mejeriet i Luleå beräknas pågå upp till två år.

– Tråkigt att stå här i dag och säga att vi lägger ned i Luleå, men samtidigt innebär det en satsning i Umeå. Det blir vår ”hub” i framtiden och vi investerar stora pengar på att utveckla mejeriet där de närmaste åren. Vi ska även rekrytera 25-30 personer i Umeå de närmaste åren.

Men ett 60-tal anställda berörs i Luleå. Även om somliga nu ska erbjudas jobb i Umeå innebär det att ett 30-tal förlorar sina arbeten i slutändan?

– Ja, vissa behöver söka andra jobb och vi vill hjälpa till i den processen. Vi har redan kontakt med andra företag i Luleå som är en tillväxtregion. Vi vill skapa trygghet i form av starka försäkringar också kollektivavtalen. Vi ska hjälpa till på en rad olika sätt för att hjälpa människor till nya jobb. 

Samtidigt uttrycker Gerhard Bley besvikelse över hur styrande politiker och myndigheter inte har stöttat de norrländska bönderna tillräckligt. 

– De kan inte säga att Norrland ska ha stark inhemsk livsmedelsproduktion, självförsörjning och beredskap om de samtidigt inte kan stötta. Politikerna säger å ena sidan att det är viktigt att säkra livsmedelsförsörjning och beredskap men å andra sidan att bara vi på den kommersiella sidan ska lösa utmaningarna. 

– I stället skulle vi behöva starkare ekonomiskt stöd till bönderna. Annars har vi ingen svensk mjölkproduktion i framtiden. 

Norrmejerier äger också fastigheten på Bergnäset men Gerhard Bley kan i dag inte säga vad som kommer hända med den.

– Det får vi återkomma till och innan det förvalta den på bästa möjliga sätt. 

Kan ni någonsin ligga på lågprismärkenas nivå i och med effektiviseringarna och nedläggningen i Luleå?

– Nej. Målet nu är att säkerställa mjölkpriset till våra ägare, mjölkbönderna. Det är dyrare att producera mjölk i Norrland än i södra Sverige, och därför måste konsumenterna vara beredda på att betala mer för norrländsk mjölk även framöver, säger Gerhard Bley, vd för Norrmejerier.

Fakta/Norrmejerier

Norrmejerier ekonomiska förening ägs av 365 lokala bönder varav 290 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. 

Norrmejerier förädlar årligen drygt 200 miljoner kilo mjölk vid e nuvarande mejerierna i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. 

Mejeriet i Luleå, med ett 60-tal anställda, ska läggas ned inom två år.

Källa: Norrmejerier

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!