Medvind i Luleå för snurror i skärgården

Luleå kan bli först i Norrbotten med vindkraft ute i havet. Företaget Ventovarium vill bygga 98 verk på Marakallen åtta kilometer från Rödkallens fyr. Projektet började redan 1999 och har hunnit längre än Klocktärnan i Piteå.

Luleå2007-06-28 00:00
- Vi har heller inte mött lika stort motstånd från allmänheten som i Piteå, berättar en av bolagets ägare, Tomas Olsson, och förklarar varför:

- Jag tror det beror på placeringen. Vi har valt en plats längre ut i havet, utanför skärgårdslinjen.

Stora maskiner ekonomiska

På ett plan har det dock gått trögare för vindkraftsprojektet i Luleå.

- Vi har väntat på kommunen i fem år. Vi är i det fallet litet avundsjuka på Piteå där planarbetet hunnit betydligt längre och verkar gå så mycket snabbare.

Ventovarium har projekterat för 98 vindkraftverk på Marakallen. Bara 34 färre än på Klocktärnan.

- Men utvecklingen går snabbt och antalet kan förändras. Det är mycket lättare att få lönsamhet på stora maskiner. I slutändan är det alltid ekonomin som styr.

Med större verk kan alltså antalet bli färre.

- Vår ambition är att kunna producera en terawattimme per år. Det motsvarar förbrukningen i hela Luleå kommun, säger Olsson.

Playa Plannja

Ventovarium har fler projekt på gång.

Ett av de mer uppmärksammade är Playa Plannja där Olsson och kompani vill bygga sju vindkraftverk på den gamla stålverk 80-tomten.

- Det är ett bra och omtyckt projekt som vi lokaliserat till ett gammalt industriområde.

Mellan Mörön och Alhamn finns planer på 19 vindkraftverk.

- Vi hade kunnat projektera för hundra. Men vi vill ha en acceptans hos folk samt en känsla för vad de tycker och tänker, säger Olsson som själv bor på
Mörön.

Byapeng

Han tycker det är viktigt att kraftproduktionen ger bygden någonting tillbaka.

- Utöver själva arrendet till berörda markägare, som uppgår till mellan 30 och 40 stycken, så har vi sagt att en peng på mellan 100 000 och 200 000 kronor per år ska återfalla till byarna.

Ventovarium tittar också på möjligheten att låta privatpersoner och företag teckna andelar i vindkraftverken. På så sätt skulle många, enligt Olsson, kunna sänka sina elkostnader.

- Satsa 100 000 kronor och få 20 000 kilowattimmar årligen till bundet pris på mellan 45 och 50 öre i minst 20 år.

Andelarna är värdepapper och kan säljas vid flytt eller av annan orsak.

- Då får man pengarna tillbaka.

På gränsen

Ytterligare ett projekt, i Ängdalsro, har varit aktuellt.

- Men platsen ligger precis på kommungränsen mellan Piteå och Luleå. Det finns dessutom en militär väderradar i området. Jag tror det blir svårt att få tillstånd för vindkraft där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om