Massvaccinering i mitten av oktober

Svininfluensan har avtagit något, men primärvården förbereder ändå för massvaccination av norrbottningarna. Totalt är 500 000 doser (två per person) beställda och vaccinationen inleds redan i mitten av oktober med riskgrupperna.

Rose-Marie Näslund, samordnare för vaccinationen av befolkningen och Anders Österlund, smittskyddsläkare, hoppas att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

Rose-Marie Näslund, samordnare för vaccinationen av befolkningen och Anders Österlund, smittskyddsläkare, hoppas att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

Foto: Laila Bäckström

LULEÅ2009-09-22 06:00
Hittills har 13 fall av nya influensan, A(H1N1), även kallad svininfluensan, verifierats i länet, men smittskyddsläkaren Anders Österlund menar att det säkerligen egentligen handlar om minst 130. Till det kommer alla dem som ligger hemma sjuka, men inte kontaktar sjukvården.
Totalt räknar man med att 15-30 procent av befolkningen i Norrbotten kommer att smittas av svininfluensan. I dagsläget har den dock avtagit något.
- Toppen kommer senare, men när kan vi inte förutspå. Nu har vi helt enkelt mer tid på oss att utföra vaccinationerna, säger Österlund.
Hög belastning för vården
I Norrbotten har de flesta fall av svininfluensan rapporterats från kusten och Arjeplog och Arvidsjaur.
- Längs kusten är det mer befolkningstätt och kanske har inte influensan kommit till Tornedalen och Kiruna ännu. När det gäller Arjeplog och Arvidsjaur så ska man nog inte dra så stora växlar på statistiken. Det kan handla om tillfälligheter och några enstaka fall gör mycket när befolkningen är liten.
Rose-Marie Näslund är regionchef för primärvården i Piteå älvdal och också samordnare för vaccinationen av befolkningen.
- Visst kommer det att vara hög belastning på primärvården under några veckor. Det ställer högre krav på verksamheten och kräver att vi förbereder oss för någonting som vi inte gjort tidigare. Men så långt det går hoppas vi kunna lösa det med den ordinarie bemanningen.
Hur hanterar ni människor som av någon anledning inte vill vaccinera sig?
- Det är ett erbjudande, alla kommer inte att nappa på det. Men jag tycker att det absolut är klokt att vaccinera sig av flera olika skäl, säger Anders Österlund som bland annat menar att så kallade pandemier brukar bli mer elakartade efter hand.
I och med att influensan nu bromsats upp så kan det också ge fler chansen att hinna vaccinera sig, innan de blir sjuka. Och de som är osäkra får lite mer tid på sig att fundera.
- Vi har också konstaterat att den första vaccinsprutan ger ett bättre skydd än vad vi trodde från början. Sedan efter två-tre veckor så får man en ny dos vaccin.
fakta Så sker massvaccinationerna
Totalt är 500 000 doser, två per invånare i länet, beställda och vaccineringen kommer att inledas i mitten av oktober månad. Den pågår sedan under hela hösten och förmodligen en bit in på 2010.
Under kampanjens första vecka kommer alla som tillhör de medicinska riskgrupperna att vaccineras samt även vårdpersonal som läkare, sköterskor, undersköterskor och sjukvårdsbiträden samt även vårdpersonal i kommuner och inom privat- och företagshälsovård.
Vaccinationen av övrig befolkning startar preliminärt en vecka efter att riskgrupperna vaccinerats.
Skolbarnen vaccineras samtidigt som den övriga befolkningen. Skolsköterskorna utför detta på vårdcentralerna eller på skolan.
Det är ännu oklart om barn under tre år ska vaccineras, landstinget avvaktar socialstyrelsens rekommendationer.
Närmare information om vilka dagar och vilka tider som gäller för vaccination i respektive kommun kommer att ges via annonser och affischer. Information finns också på www.nll.se/nyainfluensan.
För att minska väntetiderna, uppmanar landstinget att friska medborgare väljer att vaccinera sig lite längre fram under senhösten.
Källa: Norrbottens läns landsting
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om