Marie-Louise hittade sig sjÀlv genom Missing people

Det blev aldrig polisskolan för Marie-Louise Lindh, grundare av Missing people Norrbotten. Men kÀnslan för rÀtt och fel, viljan att bidra till samhÀllet och att hjÀlpa mÀnniskor har lÀnge varit en drivkraft i livet.

Vatten innebÀr en skrÀckblandad förtjusning för Marie-Louise Lindh. Höga vÄgor Àr otÀckt, men nÀr hon vill höra kluckandet av vatten och fiskmÄsar sÄ gÄr hon ner till hamnen, ett stenkast frÄn huset.

Vatten innebÀr en skrÀckblandad förtjusning för Marie-Louise Lindh. Höga vÄgor Àr otÀckt, men nÀr hon vill höra kluckandet av vatten och fiskmÄsar sÄ gÄr hon ner till hamnen, ett stenkast frÄn huset.

Foto: Camilla Berglund

LULEÅ2014-07-18 06:00

5 maj 2013. En 23-Ă„rig man frĂ„n LuleĂ„ var försvunnen sedan tre veckor tillbaka och Marie-Louise Lindh hade dragit ihop till en skallgĂ„ng efter den unge mannen. 394 personer kom för att delta pĂ„ Missing people Norrbottens första sökaktion – ett mycket större gensvar Ă€n vad Lindh hade kunnat hoppas pĂ„.

– KĂ€nslan nĂ€r alla stod uppradade lĂ€ngs vĂ€gen i sina gula vĂ€star, det var helt otroligt. Jag fick gĂ„shud, det var nĂ€ra till tĂ„rarna. Det var nĂ„got helt enormt över mĂ€nniskosynen som visades dĂ€r. Jag fick en insikt om att det finns sĂ„ mĂ„nga andra som kĂ€nner samma sak som jag kĂ€nner, att de vill göra nĂ„got för att hjĂ€lpa till.

Oavsett utfall

Efter en halvtimme Äterfanns den unge mannens kropp i terrÀngen i nÀrheten av hans bostad, och de anhöriga kunde underrÀttas om vad som hade hÀnt. Oavsett utfall Àr det viktigt att fÄ klarhet, tycker Lindh.

– Det Ă€r för de anhörigas skull viktigt att förstĂ„ hur det kan kĂ€nnas nĂ€r nĂ„gon man Ă€lskar Ă€r borta och man aldrig fĂ„r reda pĂ„ varför. Vi mĂ„ste hitta personen, för deras skull. Det Ă€r ocksĂ„ en moralisk frĂ„ga kring det, att ingen ska behöva bli kvarglömd i terrĂ€ngen.

Styckmordet i Boden

48 timmar efter sökinsatsen i LuleÄ, kom larmet om en ung kvinna som försvunnit i Boden och Missing people kom Äterigen att kontaktas för skallgÄngssök. Kvinnan var Vatchareeya Bangsuan och det var Lindh som ledde gruppen som fann hennes kvarlevor, vilket blev första bevisningen i det uppmÀrksammade styckmordsfallet.

– Det var otroligt jobbigt. Och det blev en sĂ„ lĂ„ngdragen process med rĂ€ttegĂ„ngen och allt runt omkring. Boden gav mig olustkĂ€nslor under en lĂ„ng tid efterĂ„t.

Dragits Ă„t polisyrket

I dag Àr Boden Lindhs arbetsplats, dÀr hon arbetar som PKC-operatör och tar emot anmÀlningssamtal frÄn allmÀnheten pÄ polisens kontaktcenter. Till hösten funderar hon pÄ att studera kriminologi. Tidigare har hon pluggat bland annat juridik, förhandling och arbetsrÀtt. Vad framtiden ska bringa Àr oklart, men Marie-Louise förklarar att ett jobb dÀr hon gör nytta och kan hjÀlpa andra Àr det som Àr viktigt.

– Jag har alltid dragits Ă„t det hĂ„llet, ville bli polis vĂ€ldigt tidigt och gillar lagar och paragrafer. Jag började plugga himla sent, i 35-Ă„rsĂ„ldern. Det blev aldrig sĂ„ att jag pluggade till polis, det var sĂ„ mycket annat som hĂ€nde i livet.

En bred grund

Född i Stockholm, flyttade hon med förÀldrarna till Gammelstad utanför LuleÄ i sju Ärs Älder. Som 20-Äring flyttade hon ner till Stockholm igen och sedan till USA dÀr hon bodde i tvÄ Är. Arbeten som servitris, dagisfröken, barnflicka, mattant, butiksbitrÀde pÄ klÀdaffÀr, florist, annonssÀljare pÄ nöjestidning och som facklig förhandlare pÄ Forex i tio Är har gett henne en bred grund att stÄ pÄ och mÄnga erfarenheter. Men Marie-Louise Lindh hade gÀrna gjort Ànnu mer.

– Ja, vad mer har jag gjort egentligen? NĂ€r man var ung sĂ„, man höll pĂ„... Jag var villrĂ„dig och tog livet som det var, helt enkelt. Det Ă€r först i dag som jag har hittat rĂ€tt och trivs med det jag gör, tidigare sĂ„ sökte man alltid efter nĂ„got.

Hittat balansen

Den dÀr hungern efter variation, upplevelser och hÀndelser har funnits genom hela livet, men Lindh förklarar att hon har lÀrt sig att hitta balans i livet med Ären. En balans som krÀvs i ett liv som mor till tre barn, med heltidsjobb och med det stundtals vÀldigt intensiva arbetet med Missing people. Allt stöd som maken Mattias och de tre barnen ger henne Àr en avgörande faktor för att det ska funka, förklarar hon.

– Jag har höga krav pĂ„ mig sjĂ€lv och vill vara en god förebild, hjĂ€lpa andra tills det brister. Det krĂ€vs att man har en backup hemma. Familjen Ă€r engagerad och stöttande nĂ€r det kommer till Missing people, barnen sĂ€ger 'mamma, du fĂ„r inte sluta, för jag ska ocksĂ„ vara med snart!'.

Har du alltid varit typen som hjÀlper Àldre över vÀgen?

– Jag har alltid varit en sĂ„dan som petat i saker och ting. Har jag sett ett slagsmĂ„l sĂ„ har jag gĂ„tt emellan och försökt stoppa det, Ă€ven om det ibland har varit dumdristigt. Och angĂ„ende att hjĂ€lpa Ă€ldre över vĂ€gen, det gjorde jag faktiskt senast i förra veckan!

,

VID CAMPINGBORDET

med Marie-Louise Lindh

Född: 27 september 1973

Bor: I Kallax

Familj: Moa, 15, Ebba, 9, Rasmus, 8, och maken Mattias

Andranamn: Inget. "Kanske Àr Louise mellannamnet, sÄ slÀngde de in ett streck emellan?"

Husdjur: Jack russell-terriernCibbe

BÀsta semesterminne: En segling utanför Mallorca med vÀnnerna i 20-ÄrsÄldern

SmultronstÀlle: "DÀr min familj Àr, dÀr Àr mitt smultronstÀlle."

Regnrelaterade göromĂ„l: "Önskar att jag hade kunnat sĂ€ga att jag tar min privata jetflyg till London, men eftersom jag aldrig ljuger sĂ„: Jag Ă€lskar att tvĂ€tta, vika tvĂ€tt och ordna hemma."

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om