Många läkare utbildas – men det räcker inte

Region Norrbotten storsatsar på att öka antalet AT- och ST-läkare för att säkra återväxten. Men i nuläget räcker det inte för att ersätta dem som går i pension.

Utbildar många. Ulrika Sundquist konstaterar att Norrbotten har många AT- och ST-läkare. (Arkivbild)

Utbildar många. Ulrika Sundquist konstaterar att Norrbotten har många AT- och ST-läkare. (Arkivbild)

Foto: Elisabeth Hedman/Norrbottens media

Luleå2018-04-11 04:55

Enligt HR-direktören Ulrika Sundquist har regionen ökat antalet ST-platser i primärvården från omkring 60 till närmare 75. Dessutom tar Norrbotten – med 2,5 procent av Sveriges befolkning – hand om 4,5 procent av alla AT-läkare i landet.

Nya regler från Socialstyrelsen – som gör det möjligt att handleda ST-läkare delvis på distans – kan leda till att ännu fler läkare utbildas i Norrbotten.

– Att ta ett stort utbildningsansvar är en strategi för att öka läkarbemanningen, säger Ulrika Sundquist.

Men långt ifrån alla läkare som utbildas i Norrbotten stannar i länet. Av de 69 ST-läkare som var anställda i primärvården under 2011 jobbade 34 kvar i regionen i slutet av mars i år. 18 av de 34 är anställda vid en hälsocentral.

Om regionen inte lyckas få en större andel av dagens ST-läkarkår att stanna räcker det inte ens till att täcka upp för pensionsavgångarna.

– Vi måste få fler att stanna i primärvården. Vi behöver ha de bästa läkarna på våra hälsocentraler, så det är jätteviktigt, säger Ulrika Sundquist.

Hon hoppas att det nya systemet med extra pensionsavsättningar till distriktsläkare som jobbar kvar i minst tre år ska få fler att vilja vara anställda i primärvården. Förutom redan befintliga specialister får även ST-läkare som väntas bli färdiga under 2019 ta del av erbjudandet.

– Förhoppningsvis en del i att locka fler som inte jobbar hos oss i dag. Vi måste både utbilda egen personal och anställa färdiga specialister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!