Många gravida avstår vaccin trots kända risker

Bara drygt hälften av de som födde barn i länet under en tidsperiod i november-december var vaccinerade mot covid-19. "Vi upplever ändå att de som valt att inte vaccinera sig vet om riskerna", säger Annika Johansson, länschef för obstetrik och gynekologi inom Region Norrbotten.

Vaccinationsgraden bland gravida är lägre än inom befolkningen i övrigt, så även i Norrbotten.

Vaccinationsgraden bland gravida är lägre än inom befolkningen i övrigt, så även i Norrbotten.

Foto: Petra Älvstrand/Montage

Luleå2022-01-10 08:30

Nyligen kom nyheten om att samtliga inlagda på en förlossningsavdelning i Göteborg var smittade med covid-19 och statistik från Folkhälsomyndigheten visar att vaccinationsgraden bland gravida är betydligt lägre än inom befolkningen i övrigt. 

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik var 55 procent av alla som födde barn i Norrbotten under tidsperioden mellan den 23 november till den 7 december vaccinerade med en dos mot covid-19. Siffran för de som hade fått två doser var strax över 50 procent. En förklaring kan vara att rekommendationen från början var att gravida inte ska vaccinera sig. Den ändrades sedan. 

– De barnmorskor jag pratat med säger är att de har mött några som aktivt har valt att avstå från vaccin under graviditeten och uppfattningen är att de här kvinnorna verkar vara rätt pålästa om vad covid kan ställa till med, säger Annika Johansson.

Gravida som blir sjuka i covid-19 riskerar i värsta fall att föda för tidigt. Annika Johansson konstaterar att det alltid finns personer som av olika anledningar väljer bort vaccin, trots att man är medveten om riskerna. Det gäller även bland gravida. 

Alla som kommer in på förlossningen får genomgå ett snabbtest. Den födande får även genomgå ett PCR-test. 

– PCR-testet visar även om det finns RS-virus eller influensa. Testerna görs för att vi ska kunna avgöra hur vi ska skydda patienter och personal och vårda på bästa sätt. En partner som testar positivt får inte följa med in om det inte finns särskilda skäl. 

Om det finns risk för en för tidig födsel och inläggning på neonatalavdelningen måste även partnern/den medföljande genomgå PCR-test, för att inte riskera att RS-smitta kommer in på avdelningen.

Annika Johansson upplever att en hel del av den oro som fanns från början har avklingat, inte minst bland personalen. I dag finns fungerande rutiner och vetskap om hur skyddsutrustningen ska användas. 

I rådande läge får en frisk partner följa med på rutinultraljud, men Annika Johansson påpekar att situationen kan ändras från dag till dag. Hon välkomnar alla gravida som känner sig osäkra eller oroliga att ta kontakt med vården för att få svar på eventuella frågor. 

– Vi uppmanar gravida att vaccinera sig enligt de rekommendationer som finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!