Bostadsmarknaden 2023 - mäklarna tittar i kristallkulan

Mäklarna räknar med fortsatt försiktig bostadsmarknad i Luleå, i alla fall under början av detta år.

Det var då. I november 2018 var det stor trängsel när det var allmän visning av lägenheterna i bostadsrättsföreningen Kuststad.

Det var då. I november 2018 var det stor trängsel när det var allmän visning av lägenheterna i bostadsrättsföreningen Kuststad.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2023-01-04 08:48

2023 fortsätter som 2022 slutade, med en fortsatt försiktig bostadsmarknad i Luleå. Det tror några av mäklarna i Luleå.

– Vår bedömning är att det kommer att vara en ganska långsam marknad. Under våren och sommaren tar det fart på grund av investeringarna vi ser, det är så pass mycket på gång. Dels H2 Green Steel, dels LKAB:s satsning på Svartön och satsningen i nya hamnen. Vi tror det blir en bra vår och sommar, säger Daniel Larsson, Svensk fastighetsförmedling.

– Känslan är att det kommer att fortsätta på samma sätt som under hösten. Försiktigt och längre betänketid, man funderar mer innan man lägger ett första bud, säger Therese Backman, Bjurfors.

– De som hade en budget på fem-sex miljoner kronor har reviderat den, istället har man fyra-fem miljoner kronor. Inte för att lånelöftet har förändrats utan för att man inte vill låna upp till toppen, fortsätter hon.

– Alltid svårt att sia om framtiden. Det kommer att finnas efterfrågan, men det blir en litet mer försiktig marknad. Folk flyttar efter behov, om det går procentuellt upp eller ned är svårt att sia om, säger Daniel Tillstam, Fastighetsbyrån.

– Det har varit lite oroligt under hösten, priserna har gått ned litegrann. Det kommer fortsätta vara litet försiktigt i närtid i alla fall, andra halvåret är jättesvårt att säga något om. Det beror på vad som händer i världen, säger Erik Wallström, Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Mäklarna bekräftar att objekten ligger ute längre tid till försäljning och att det i regel krävs fler visningar innan en spekulant lägger det första budet. Det har blivit vanligare att objekten säljs till utgångspris eller under utgångspris, än att det blir budgivning. För unika lägen och unika objekt kan det fortfarande bli het budgivning, med slutpriser högt över utgångspriset.

Är det köparens eller säljarens marknad?

– Det är köparens marknad då priserna har gått ned, samtidigt är det säljarens marknad då det inte är så mycket objekt till salu, säger Daniel Larsson.

– Under lång, lång tid har det varit säljarens marknad kan man väl säga. Nu har det växlat över litegrann, det är lite mera jämvikt. Det kan vara bra för yngre som ska köpa sitt första boende, det har varit en hög tröskel för att ta sig in på bostadsmarknaden i Luleå, säger Erik Wallström.

– Just nu är det mer åt köparens håll, det har svängt. Det säljs fortfarande men det tar längre tid, det är inte så att det blivit någon kris, säger Daniel Tillstam.

– Allt beror på när man köpte och varför man ska sälja. Har man haft huset en längre tid gör man fortfarande en bra bostadsaffär, säger Therese Backman, Bjurfors.

Ser du några orosmoln 2023?

– Nej, egentligen inte. Husmarknaden i Luleå är ganska stabil när man ser på statistiken, senast finanskrisen 2008 då var det långsamt på marknaden i ett halvår-nio månader men sedan blev det bra skjuts 2009. Då var det ett uppdämt behov, säger Daniel Larsson.

– Folk behöver tak över huvudet, nog kommer det att fortsätta göras affärer. Ett litet orosmoln är att eftersom byggpriserna stigit så mycket och räntorna gått upp kommer det att bli färre nyproduktion, tyvärr, för det behövs bostäder i Sverige. Det är inte optimalt att nyproduktionen bromsar in, säger Erik Wallström. 

– Nej, jag ser inga orosmoln som skulle vara annorlunda än de vi redan har, säger Daniel Tillstam och syftar på kriget i Ukraina, elpriserna, inflationen och räntan.

– Egentligen inga stora orosmoln här och nu, vi vet att räntan mest troligt kommer att gå upp. Min känsla är att den stora förändringen redan har skett, säger Therese Backman, Bjurfors.

H2GS etablering i Boden kan ge vissa effekter även på bostadsmarknaden i Luleå.

– Jo, det tror jag absolut. Det blir ökad efterfrågan på bostäder ju längre de kommer i projekten. Det kommer nog att bli många fly in-fly out som inte tillför några skattepengar till kommunerna, däremot driver de upp bostadspriserna, säger Daniel Larsson, Svensk fastighetsförmedling.

– Det kommer främst påverka Boden så klart, nog tror jag man kommer att se en positiv utveckling i områdena närmast, som Sunderbyn och Gammelstad, säger Therese Backman.

– Nog kommer det säkert vara en viss del som väljer att pendla, jag tror nog ändå att majoriteten väljer att bo i Boden, säger Erik Wallström.

– Bra fråga. Jag tror det blir Gammelstad och Sunderbyn primärt, å andra sidan är det lägre priser i Boden än i Luleå, då får plånboken avgöra, säger Daniel Tillstam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!