Lyckad vapenamnesti i norr

Regeringen har annonserat hårdare tag mot brottslighet. Ett verktyg är vapenamnestin. Hittills har drygt ett ton ammunition och 200 vapen överlämnats till polisen i region nord.

Amnesti. Hittills har drygt ett ton ammunition och 200 vapen överlämnats till polisen i region nord. (Arkivbild)

Amnesti. Hittills har drygt ett ton ammunition och 200 vapen överlämnats till polisen i region nord. (Arkivbild)

Foto: Claudio Bresciani/TT

Luleå2018-03-19 21:30

Vapenamnesti är inget vanligt tilltag i Sverige. Senast en sån här amnesti gällde var för fem år sedan under 2013. Innan det har Sverige bara infört vapenamnesti under två tillfällen  – 1993 och 2007.

– Ett av syftena med amnestin är ju att minska antalet illegala vapen i samhället. Det ser vi ju också. Varje vapen man inte har tillstånd att inneha som vi kan få bort från samhället är ju bra. Det har till syfte att minska risken att de ska komma i orätta händer, säger Sara Sjöholm, gruppchef vapenavdelningen.

Under senaste amnestin i Norrbotten var den överväldigande majoriteten av skjutvapen som kom in jaktvapen. 363 vapen inkom 2013. I år har hittills 200 vapen lämnats in i Norrbotten när halva tiden har gått.

Det handlar om vapen som förmedlats via dödsbo, eller folk som har hittat vapen som de inte längre vill ha.

– Vi har fått in en del enhandsvapen. Någon kulsprutepistol. Men de allra flesta är ju vanliga jaktvapen, säger Sjöholm.

Vapensmugglingen till Sverige har ökat på senare år.

– Ibland är det folk som ångrar sig och ändrar sig och vill leva ett annat liv. Ibland kommer någon över vapen vid inbrott, och de säljs och används felaktig, säger Peter Lundmark, gruppchef i Pite älvdal.

Sjöholm påpekar att det ännu är för tidigt att säga om det inkommer fler eller färre vapen än tidigare. Men klart är att antalet hittills visar att vapenamnestin är effektiv:

– Även om det bara hade inkommit tio vapen så hade det varit tio illegala vapen som kommer bort från samhället, säger Sjöholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om