Luleåkontor drabbas när Telia varslar

Telia varslar 300 personer om uppsägning och i Luleå har anställda fått erbjudande om ekonomiska uppgörelser. Samtidigt minskar efterfrågan på kundtjänsten.

Telia varslar 300 personer om uppsägning och kontoret i Luleå drabbas. (Arkivbild)

Telia varslar 300 personer om uppsägning och kontoret i Luleå drabbas. (Arkivbild)

Foto: Frida Enberg

LULEÅ2019-09-12 14:06

I slutet av augusti meddelade Telia att 300 anställda tvingas lämna företaget, enligt Seko beroende på att börsen och aktieägare inte tycker att de tjänat tillräckligt mycket pengar.

De senaste åren har drygt 2 000 personer sagts upp och nu ska personalstyrkan på 8 000 personer minskas ytterligare. Hur många i Luleå som berörs av uppsägningarna kan Telias presskontakt Irene Krohn inte uttala sig om i nuläget.

– Det är lite för tidigt för oss att kunna berätta någonting, det pågår en process. Vi ser över hela vår verksamhet och det berör 300 tjänster, men hur det kommer beröra respektive ort är för tidigt att säga, säger hon.

Enligt Krohn tittar företaget över verksamheten i hela landet och det kommer dröja ytterligare någon månad innan personalpusslet lagts klar. Enligt uppgifter till Norrbottens Media är det främst vikarier som drabbas och de uppsagda personerna ska kompenseras ekonomiskt, bland annat genom förlängda uppsägningstider.

– Det är antalet tjänster som berörs och det kan se ut på olika sätt. Det kan exempelvis vara tjänster som inte tillsätts, säger Irene Krohn.

I augusti informerades personalen i Luleå om det kommande varslet och sedan dess har de berörda anställda informerats och i vissa fall återanställts.

– Vad resultatet blir i slutändan får vi återkomma till, det här något som pågår. De medarbetare som har en tjänst som berörs får ett erbjudande och väljer man att inte acceptera erbjudandet träder en LAS-process i kraft. Det tar ju lite tid, säger Irene Krohn.

Trots en miljardvinst i senaste kvartalsrapporten tvingas Telia alltså spara pengar.

– Vi har ett ansträngt kostnadsläge i en bransch som är oerhört snabbrörlig. Vi måste kontinuerligt se över hela vår verksamhet och hur vi jobbar, så att vi jobbar så effektivt och kostnadsmedvetet som möjligt, säger Irene Krohn.

En del i besparingarna sker genom förändrade arbetssätt och begränsade öppettider, vilket påverkar de anställda på supportavdelningen i Luleå. Bland annat stänger kundtjänsten 17.00 eftersom färre kunder kontaktar dem efter den tiden.

– Vi ser att många vill göra sina ärenden online och majoriteten av de som kontaktar oss löser sina problem själva genom våra självhjälpsidor, två tredjedelar gör det. Vi ser att riktningen går åt att man vill göra sitt ärende själv och vill helst lösa det helt utan inblandning av oss. Därför gör vi om i kundtjänst, säger Irene Krohn.

Vi har sökt representanter för Seko i Luleå utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om