Kommunen betalade fejkfaktura – för över en halv miljon

Luleå kommun betalade en falsk faktura på över en halv miljon kronor. Bedragarna lurade ekonomiavdelningen genom ett fejkat mejl från Carina Sammeli. Händelsen är polisanmäld. "Obehagligt att de har använt mitt namn", säger kommunalrådet.

Luleå kommun betalade en falsk faktura motsvarade över en halv miljon kronor. Bluffen upptäcktes under torsdagen och händelsen är polisanmäld.

Luleå kommun betalade en falsk faktura motsvarade över en halv miljon kronor. Bluffen upptäcktes under torsdagen och händelsen är polisanmäld.

Foto: Jessica Gow/TT

Luleå2023-09-22 09:55

Vid lunchtid i går uppmärksammade kommunens ekonomicenter bluffakturan, som gick för betalning i onsdags. 

Fakturan uppgick till 558 150 kronor och hade attesterats enligt sedvanliga rutiner. 

Först i efterhand uppstod misstanke om felaktigheter och nu bedöms alltså fakturan vara falsk, så därför har en polisanmälan upprättats.

undefined
Luleå kommun betalade en falsk faktura motsvarade över en halv miljon kronor. Bluffen upptäcktes under torsdagen och händelsen är polisanmäld.

Av mejlkorrespondensen framstod det som att kommunalråd Carina Sammeli (S) uppmanade till att skyndsamt betala fakturan men mejlsvaret var helt påhittat.

– Ekonomicenter fick in en faktura om utlandsbetalning och ett mejl om att betala. När de ställde följdfrågor, fick de svar som de trodde var från mig och upplevde som trovärdiga. Obehagligt att de har använt mitt namn, säger hon. 

Fakturan var ställd till Foster Williams PWC, Frankrike, och avsåg strategisk planering och företagsfinansiering. 

Sammeli vet ingenting om det påstådda företaget men konstaterar att kommunens attesteringar och rutiner skiljer sig åt när det gäller nationella och internationella fakturor.

– Det är en större risk med de internationella fakturorna, vilket har med e-fakturasystemen att göra. Vi försöker åtgärda detta nu. 

undefined
"Det här är baksidan av myntet med att vara en publik person som har politiska uppdrag. Då blir man mer sårbar. Ingen rolig känsla", säger Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

Hon tror att Luleå har hamnat i blickfånget i kriminella miljöer även internationellt med all uppmärksamhet som kommunen har fått i och med industriboomen.

Detta medför också att risken för bedrägerier och andra säkerhetshot ökar.

– Vi har hela världens fokus på oss  och det skrivs mycket om Luleå, samtidigt som världen blir allt osäkrare. Det ökar risken för att vi ska bli utsatta, så vi skärper skydd och beredskap nu för att klara påtryckningar, hot och såna här lurendrejerier.

undefined
" Transaktionen har lämnat kommunen men inte vår bank Nordea. Vi vet inte om de kan avbryta alltihopa. Om det inte går, har vi förlorat pengarna", säger Anna Lindh Wikblad, kommundirektör i Luleå.

Även kommundirektör Anna Lindh Wikblad ser allvarligt på faktura- och mejlbluffen. 

– Oerhört raffinerat. Alla kontrollfrågor ställdes kring mejlet och svaren framstod som helt rimliga, på korrekt språk, vilket inte skapade några misstankar först.

Det är inte heller säkert att kommunen kan återkalla transaktionen.

– Den har lämnat kommunen men inte vår bank Nordea. Vi vet inte om de kan avbryta alltihopa. Om det inte går, har vi förlorat pengarna. 

Hon betonar att kommunen har satsat stora resurser på att stärka it-säkerheten och skyddet mot bedrägerier och angrepp. 

– Det här visar att vi inte kan sänka garden, säger Lindh Wikblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!