Ljusmanifestation mot dödsolyckor på arbetet

42 personer omkom i arbetsplatsolyckor under 2013. För att hedra dem och samtidigt sätta press på regeringen gick ett fackeltåg genom ett iskallt Luleå i går. Längst fram gick Gustav Seppelin Solli, som skadades svårt i kalkolyckan på SSAB. Hans arbetskamrat från Piteå omkom.

LULEÅ2014-01-21 06:00

– Men det känns inte som att någon bryr sig, säger Gustav Seppelin Solli, Morön, som kom till manifestationen tillsammans med flickvännen Pernilla Lövgren.

Det var i november 2011 som han skadades svårt i en kalkolycka inne på SSAB:s område. Hans kamrat från Piteå, Johan Lövroth, omkom.

Hoppas du att den här manifestationen ska göra någon skillnad?

– Ja, åtminstone så att de ansvariga inte kan gömma sig i stora, fina byggnader nere i Stockholm längre, säger Gustav Seppelin Solli som blev svårt brännskadad i ångexplosionen. Han har varit sjukskriven sedan dess och väntar nu på en ögonoperation.

– Det här är en viktig fråga, det känns bra att så många kom, trots att det är så kallt ute, säger Pernilla Lövgren.

Ungefär 100 personer hade slutit upp i fackeltåget som gick under tystad från Floras kulle på Storgatan till Stadsparken. Där utlyste först Heino Wahter, arbetsmiljöansvarig för IF Metall Norrbotten, en tyst minut för att hedra de 42 som omkom i arbetsplatsolyckor i Sverige 2013.

Bland dem finns Piteborna Tord Öberg, 64 år, och Torgny Bergdahl, 60 år, anställda av IVAB. De omkom vid en arbetsplatsolycka på SSAB i oktober.

– Arbetsmarknadsministern måste vakna och inse att döden på jobbet är en realitet. Vi förväntar oss snarast kraftfulla åtgärder som leder till en förändring, säger Anders Ferbe, ordförande IF Metall.

Inga svar

Det var i går ett år sedan fackförbundet överlämnade 32 000 namnunderskrifter till den dåvarande arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M).

Sedan dess har ytterligare dödsfall inträffat.

– De här personerna gick bara till sina jobb som vanligt, sedan kom de aldrig hem igen, säger Anders Ferbe som nu kräver att regeringen och den nuvarande arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) agerar.

IF Metall kräver att regeringen:

Upprättar en nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatsen.

Ser över de arbetsrättsliga reglerna vid arbetsmiljöbrott. Ger mer resurser till åklagare och poliser för att utreda arbetsmiljöbrott. Inför längre preskriptionstider så att ansvariga kan ställas till svars.

Ökar resurserna till Arbetsmiljöverket och återupprättar en sammanhållen arbetslivsforskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om