Myllret har återvänt till Luleås flygplats

Snabba fotsteg, röster från när och fjärran och lysande skärmar med avgångar fyller Luleås flygplats igen som ekat tom sedan pandemins start.

Snart ska flight SK005 lyfta från Luleå Airport mot Stockholm och en skara av människor väntar på insidan.

Snart ska flight SK005 lyfta från Luleå Airport mot Stockholm och en skara av människor väntar på insidan.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2021-08-23 07:50

– Flight SK005 mot Stockholm är redo för boarding, säger en röst i högtalaren. 

Myllret av passagerare, som alla bär munskydd, reser sig med biljetterna i hand. Det skanderas lite lätt "AIK" här och var. Fotbollstränaren Joel Råd är på plats med sitt lag som spelat match i Piteå men som nu ska hem till Stockholm. Även om det inte blev vinst är han glad att de åter är på banan.

undefined
Fotbollstränaren Joel Råd är på flygplatsen med hela laget som har spelat match i Piteå. Även om det inte blev någon vinst är han glad över att de är samlade åter. "Vi startade säsongen i juni, så fram tills dess har vi inte rest någonting som vi brukar. Det har varit jättetråkigt och långsamt när man är van att spela match varje kväll men plötsligt inte får det", säger Joel Råd.

– Vi startade säsongen i juni, så fram tills dess har vi inte rest någonting som vi brukar. Det har varit jättetråkigt och långsamt när man är van att spela match varje kväll men plötsligt inte får det, säger Joel Råd. 

Mor och son Sybillie Wydra och Nicolas Wydra, ska hela vägen hem till Schweiz. De har varit på en veckas semester i Storavan, där de åkt kanot och upplevt den norrländska naturen. 

undefined
Mor och son Sybillie Wydra och Nicolas Wydra från Schweiz har varit på semester i Storavan där de åkt kanot och upplevt den norrländska naturen. "It was a beautiful but a to short trip", säger Sybillie Wydra

– It was a beautiful but a to short trip, skrattar Sybillie Wydra och poängterar att de båda är vaccinerade, annars hade det inte blivit någon resa. 

Flygstationschefen Ann-Christin Viklund blickar ut över den pulserande ytan. 

– Det är fantastiskt med liv på flygplatsen. Människor kan nu ta sig till sina jobb och uppdrag igen eller besöka någon man inte sett på länge. Jag har nog aldrig sett så många äldre flyga som i sommar, säger hon. 

I flygplanskön finns också Alexandra Wikholm från Stockholm. Hon och hennes dotter har åkt bil upp för att ta sig till hennes fritidshus ute på Kallaxön i Luleå skärgård. Där har hon varit varje sommar sedan 1971. Hon är positiv till att det nu går att flyga igen men ser även vissa faror med det.

undefined
Alexandra Wikholm från Stockholm har varit på besök i sitt fritidshus ute på Kallaxön i Luleå skärgård där hon varit varje sommar sedan 1971. Hon är positiv till att det nu går att flyga igen men ser även vissa faror med det. "Pandemin är inte över. Jag tycker att utomlandsresor är onödiga i nuläget med nya mutationer som förekommer här och var", säger Wikholm.

– Pandemin är inte över. Jag tycker att utomlandsresor är onödiga i nuläget med nya mutationer som förekommer här och var, säger Wikholm.

Planet har nyss landat och ska nu vidare från Luleå till Stockholm. Varje minut är viktig för kabinpersonalen som har en halvtimma på sig att göra planet i ordning för start igen. 

Piloten Rolf Jildevik har själv varit permitterad och gläds åt att åter kunna vistas uppe bland molnen. 

– Det har varit frustrerande men nu går det åt rätt håll och vi är tillbaka i full styrka. Jag tror alla är väldigt nöjda med det, säger han.

Kabinchef Jan Sjöberg, som ansvarar för säkerheten ombord, har saknat kontakten med passagerarna som har blivit lidande under pandemin. Men nu har serveringen rullat igång igen och resenärerna blir allt fler. 

undefined
Kabinpersonalen har en halvtimma på sig att göra planet i ordning för start. Kabinchef Jan Sjöberg, som är ansvarig för säkerheten ombord, har saknat kontakten med passagerarna som har blivit lidande under pandemin. Men nu har serveringen rullat igång igen och resenärerna blir allt fler. "Bara det här är rätt så speciellt", säger han.

– Bara det här är rätt så speciellt, säger han. 

Sjöberg berättar att många i personalen haft corona, inklusive han själv. Hans telefon, som liknar en walkie talkie, kallar i stunden. En hund ska med på denna flygning, säger rösten från gatekontrollen.

– Be de stiga på, responderar Jan Sjöberg. 

Rolf Jildevik har många liv i sina händer denna torsdagsförmiddag. Han tar plats vid spakarna i förarkabinen och det brusande ljudet av flygplansmotorer tilltar i styrka allteftersom. 

Ann-Christin Viklund leder oss ut i solen dit ramppersonalen arbetar och flygplanet kan ses i sin fulla prakt. Bagaget är lastat, nu återstår det bara för föraren av pushtraktorn att hjälpa planet att backa till startbanan. 

Rampofficer Karin Sipola ser till att alla punkter checkats av och att planet är redo för start. Även om hon under pandemin varit permitterad har hon jobbat på plats, då hennes jobb inte kan utföras hemifrån. 

undefined
Rampofficer Karin Sipola ser till att alla punkter checkats av och att planet är redo för start. Även om hon under pandemin varit permitterad har hon jobbat på plats, då hennes jobb inte kan utföras hemifrån. "Men jag har jobbat väldigt lite vissa tider, när det var som värst var vi nere på ett flyg om dagen", säger hon.
undefined
Ann-Christin Viklund, Tobias Östling och Karin Sipola berättar att de är fossilfria i sin egen verksamhet sedan 2018. "För oss är det viktigt att följa med i klimatomställningen", säger Karin Sipola.

– Men jag har jobbat väldigt lite vissa tider, när det var som värst var vi nere på ett flyg om dagen, säger hon. 

Men nu är 60 proent av inrikesresenärerna tillbaka och det går mellan sju till tio flyg till Stockholm om dagen, enligt flygstationschefen Ann-Christin Viklund. När det var som mest brukade det vara runt 12-15 plan om dagen. Luleå Airport hade i juli i år totalt 49 135 passagerare jämfört med 26 087 passagerare samma period 2020 och 89 644 passagerare juli 2019 före pandemins utbrott.

 – Det kommer att ta år innan vi är uppe i de siffror vi hade 2019, för utrikestrafiken är så pass omfattande hos oss. Vi har haft mellan 80 000 till 100 000 charterresenärer om året i Luleå, säger Ann-Christin Viklund.

I lördags kväll lyfte det första charterplanet på ett och ett halvt år från Luleå till Rhodos. 

Men att resandet dragit igång är inte bara av godo. Enligt en studie som publicerats i Nature climate change så har koldioxidutsläppen globalt minskat med sju procent pandemiåret 2020, jämfört med 2019. Orsaken är restriktionerna under pandemin där förändringar inom transportsektorn hade störst inverkan. En av de som läst rapporten är Alasdair Skelton, klimatforskare och professor i geokemi vid Stockholms universitet. Han säger i en intervju med SVT att det är väldigt svårt för människor att begripa att klimatkrisen som kommer att vara hundra gånger mer allvarlig än coronapandemin. 

– Vi har fått världens chans att lösa klimatkrisen nu och vi borde ta den. Om vi ökar igen, då är det kört, säger Alasdair Skelton och fortsätter:

– Det är svårt att få folk att agera eftersom det känns som att det är morgondagens kris. 

Enligt internationella klimatpanelen IPCC står flyget för två till tre procent av världens koldioxidutsläpp. 

Vad anser du om detta? 

– Alla måste jobba med klimatomställningen. Den är lika viktig för oss privat som för alla företag och verksamheter. Det är inte flygresandet i sig som är boven, vi måste gemensamt jobba för att flyget blir fossilfritt. Att vi till exempel får igång storskalig produktion av biobränsle. För vi kommer att behöva flyga, säger Ann-Christin Viklund.

Men räcker det verkligen? 

– Någonstans behöver vår region och hela Sverige också en tillgänglighet genom alla olika transportslag. Att färre sitter på planen är inte lösningen. Att vi skulle ha en fungerande värld och infrastruktur där flyget inte fanns är inte en realitet. 

Vidare berättar Ann-Christin Viklund att flygplatsen följer med i klimatomställningen och att de sedan 2018 är fossilfria i sin egen verksamhet. Hon lyfter också fram att flygbranschen Svenskt flyg enats om målbilden att allt inrikesflyg ska vara fossilfritt år 2030. 

Förhoppningen är att snart kunna ta emot elflyg, berättar infrastrukturchef Tobias Östling ute på rampen.

– Luleå ligger väldigt bra till i och med att vi har dubbla inmatningar från Luleå energi och en kanalisation runt om hela flygplatsen, vilket gör att vi har goda förutsättningar för att ta emot elflyg i framtiden. 

undefined
I planets förarsäte vinkar Rolf Jildevik av Luleå för denna gång. I morgon väntar en ny dag uppe i det blå.

I planets förarsäte vinkar Rolf Jildevik av Luleå för denna gång. I morgon väntar en ny dag uppe i det blå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!