Statistiken som vi sammanställt från Universitets- och högskolerådet (UHR) visar på en tydlig trend. Sedan 2019 är nedgången 15 procent på förstahandsval och 17 procent för antal sökande till LTU:s femåriga civilingenjörsutbildningar.
Utbildningarna "Hållbar energiteknik", "Industriell materialteknik" och "Väg och vatten" har närapå halverade ansökningssiffror. "Arkitektur" är enda program som går mot strömmen och ökar.
Larmet om minskat söktryck kom redan i somras, och gäller allmänt för LTU:s utbildningar.
Universitetet fyller fortfarande sina utbildningsplatser, men med tanke på att de nya industriprojekten i norra Sverige skriker efter kompetens och att intresset behöver öka markant borde utvecklingen för civilingenjörsprogrammen oroa ledningen för LTU.
– Det här är en utmaning som vi delar med många lärosäten i Sverige. Många upplever att det är svårt att få tryck på utbildningarna till civilingenjör och högskoleingenjör, säger Sara Thorgren.
Vilket är skälen till att LTU tappar i attraktionskraft?
– Det är svårt att peka på enskilda faktorer. Ett sökmönster som finns i hela landet är att man söker lärosäte nära där man bor. Då blir det naturligt högre tryck i mer tätbefolkade regioner. Sedan har konkurrensen kring civilingenjörsutbildningar hårdnat. Det har poppat upp utbildningar på flera platser. En tredje faktor är att vi har låg arbetslöshet och att det därmed är relativt lätt att få jobb.
Hur oroliga är ni för den här trenden?
– Vi är inte direkt oroliga. Däremot analyserar vi självklart läget och tittar efter förbättringar.
Åtgärder är på ingång. Thorgren berättar att LTU bland annat söker fördjupat samarbete med industrierna.
– Tanken är att på ett tydligare sätt visa vilka möjligheter som finns här under utbildningen och även kanske att hitta nya öppningar som vi vet är efterfrågade. Exempelvis deltidsarbete under utbildningen, sommarjobb, praktik, exjobb, trainee och i slutändan en anställning.
– Där finns mycket mer att göra i samverkan med företagen.
För att i ännu högre grad sätta LTU på teknikkartan och utbilda ännu fler studenter utreder man även nya former av utbildningar.
– Vi tittar på olika varianter. Det ska inte vara så att civilingenjör är enda alternativet. Det finns en ny flexibilitet både i samhället och kring utbildningar, och det medger många andra lösningar än de femåriga civilingenjörsutbildningarna. Det kan vara så att de som läst en grundutbildning erbjuds en påbyggnad. Det kan vara kurser eller utbildningar som direkt är riktade till olika företag, säger hon.
LTU utesluter inte heller förändringar i de befintliga civilingenjörsutbildningarna. Men att stoppa någon av utbildningarna i malpåse är inte aktuellt i dag.
– Kopplingarna till hållbarhet och energi är jätteviktiga i dag och vi sätter ett stort värde på alla våra civilingenjörsutbildningar, även de med lågt söktryck. Men vi tittar på förändringar som till exempel om det ska vara färre ingångar i framtiden. Man kan tänka sig färre program men med fler inriktningar inom programmen, som samtidigt täcker in de utbildningar vi har i dag.
Sara Thorgren vill varken spekulera i vilka utbildningar som är aktuella för förändringar eller när det kan bli aktuellt.
– Det är för tidigt att säga vad som händer.