Under disken finns flera knappar, varav en går direkt till larmbolagets larmcentral. De kan se om det är ett överfallslarm och larmcentralen kan då larma polisen. Något sådant larm kom inte då den butiksanställda inte kom åt knappen.
– I ett väldigt stressat ögonblick kan man tro att man har tryckt på rätt knapp, säger Niklas Tengberg.
Men ska det vara så att det finns flera knappar att trycka på?
– Det är en utbildningsfråga. Det gäller att vara helt säker på vilken knapp det är, säger Niklas Tengberg.
Inte utsättas för fara
Enligt en instruktion till personalen ska de inte larma om de bedömer att de kan utsätta sig själv eller andra för ytterligare fara. Då blir det oftast efter att rånarna lämnat butiken.
Enligt Niklas Tengberg mår personalen rätt ok och ska få professionell hjälp i form av kontakt med en psykolog.
Under helgen har polisen jobbat intensivt med utredningen om råne. Enligt kommissarie Inge Barsk fanns på måndagsmorgonen ingen skälig misstänkt.
Efterlyser vittnen
Förundersökningen leds av Per-Olov Andersson på avdelningen för grova brott.
– Jag är lite fåordig med vad jag lämnar ut. Vi jobbar på, fortsätter med att ta reda på vad som hänt och vad vi har för vittnesuppgifter, säger Per-Olov Andersson.
Rånet utfördes av tre maskerade män som bedöms vara mellan 175–185 centimeter långa och mellan 15–25 år. Männen sprang till fots ut ur butiken efter rånet. De flydde via Storgatan och sprang därefter in efter Kungsgatan i riktning mot Södra hamn.
– Vi är fortfarande intresserade av iakttagelser – om det finns personer som varit ute på stan vid det här tillfället och sett någonting men inte pratat med polis. Då kan man ringa 114 14 och lämna tips så får vi dem rätt omgående, säger Per-Olov Andersson.