Länsstyrelsen vill minska förgiftningen

Länsstyrelsen i Norrbotten anser att det är motiverat att skärpa kraven emot SCA även om bolaget ligger under gränsriktvärdet för utsläpp i Piteälven.

Luleå2006-07-08 00:00
SCA Packaging släpper enligt mätningar ut 14 ton avloppsvatten per dygn i vattnet utanför fabriken i Munksund. Det är fem ton under den maximigräns som åligger bolaget, men Anna-Karin Olsson, miljöingenjör vid Länsstyrelsen anser ändå att bolaget ska bygga en biologisk reningsanläggning.

Sedimentbassäng

I dag renas vattnet i en så kallad sedimentbassäng där de tunga partiklarna faller till botten och blir slam innan vattnet pumpas ut i Piteälven.

- Utöver det görs ingenting för att rena vattnet, säger
Anna-Karin Olsson.

Hon förklarar att det Länsstyrelsen kräver och som nu Miljödomstolen i Umeå bestämt, är att SCA Packaging ska bygga ytterligare betongbassänger dit vattnet pumpas.

- Det som görs efter det är att man syresätter vattnet, tillsätter näringsämnen som kväve och fosfor. Detta för att få igång en bättre rening, säger Anna-Karin Olsson.

Viss påverkan på fisk

Hon säger att Länsstyrelsen och Naturvårdsverket har sett viss påverkan på fisk, dock inte så mycket att man kan påstå att utsläppen vållar fiskdöd.

Det finns ändå skäl att tvinga SCA att rena vattnet.

- Det man vinner med biologisk rening är att man får ned toxititeten, förgiftningen av vattnet och det är angeläget, säger Anna-Karin Olsson.

Hon har inte läst Miljödomstolens dom i målet men tycker av det hon hört att beslutet är bra.

- SCA klarar villkoren, men de ska ändå skärpas, säger
Anna-Karin Olsson som pekar på att 20 av 22 pappersindustrier i Sverige har biologisk rening och det finns inga skäl för SCA att inte gå på samma linje och införa reningen, resonerar Länsstyrelsens miljöingenjör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om