Landstingets ledning backade i skattefrågan

Hård kritik, inte minst intern, fick landstingsledningen att backa från att höja skatten - men kanske bara tillfälligt. Beslutet sköts upp till ett extra styrelsemöte 5 november och det gläder oppositionen.

LULEÅ2008-10-29 06:00
I går berättade PT att landstingsskatten höjs med 98 öre nästa år. Det innebär att från 2009 går 10,4 procent av norrbottningens inkomst till sjukvård och andra verksamheter inom landstinget. Skattepåslaget är en del av ledningens räddningspaket och tanken är det ska bidra till förbättrad ekonomi.
Men skattehöjningen får hård kritik från oppositionen som i stället föreslår andra åtgärder för att få ekonomin i balans. (Se faktaruta).
- Vårt förslag är i stort sett ett urplock ur alliansens landstingsplan. Men vi har inte hunnit prata ihop oss och lämnar därför inget gemensamt sparförslag. Vi är inte helt eniga om hur man ska gå fram, säger oppositionsrådet Jens Sundström, fp.
Bland annat är kristdemokraterna för en skattehöjning, om än en mindre sådan än de 98 öre som nog blir verklighet trots att beslutet sköts upp en dryg vecka. Kd har ingen ordinarie ledamot i landstingsstyrelsen och får vänta till fullmäktige för att göra sin röst hörd.
Väcker ilska
Det är inte bara politiska motståndare till s, v och mp som motsätter sig skattehöjningen. En omröstning, som inte är statistiskt säkerställd, på PT:s webbplats visar att 80 procent av läsarna hellre ser uppsägningar, andra nedskärningar samt privatiseringar än höjd landstingsskatt.
Ute i länet skapar skattehöjningen blandade känslor hos de socialdemokratiska kommunalråden. I Östra Norrbotten väcker förslaget ilska, kanske mest för att höjd landstingsskatt minskar utrymmet för att höja kommunalskatten.
- Landstingets skattehöjning är landstingets beslut. Det säger Piteås kommunalråd Peter Roslund, ordförande i s-distriktet Norrbotten, med anledning av uttalanden från kollegorna Sven-Erik Bucht, Haparanda, och Bengt Niska, Pajala.
Krävde återremiss
- Vid det senaste av flera distriktsstyrelsemöte där frågan om landstingets skattehöjning diskuterades var den ende som reserverade sig Sven-Erik Bucht. Man kan ha synpunkter på skattenivå och eventuell höjning, men när det gäller den interna demokratin så har socialdemokraternas beslut fattats enligt partiets arbetsformer. Vid det aktuella styrelsemötet deltog flera av de socialdemokratiska kommunalråden. Det framkom kritiska synpunkter från flera håll men i stort sett alla respekterar landstingets situation och presenterade åtgärder, understryker Peter Roslund.
Under gårdagens sammanträde krävde en enad opposition att ärendet med höjd skatt och besparingsåtgärder skulle återremitteras och beslutet sköts upp till 5 november.
Jens Sundström är tacksam för oenigheten inom socialdemokratin. Även om det inte hindrar en skattehöjningen så får oppositionen ytterligare en vecka på sig att behandla ekonomifrågan.
- Nu har vi vissa förhoppningar om att några punkter i vårt åtgärdsprogram ska slinka med. Men beslutet om en skattehöjning kommer nog 5 november i stället, där lär vi bli överkörda, säger Sundström.
Innan skattepåslaget blir verklighet ska frågan tas upp av landstingsfullmäktige, men det är mest formalia eftersom s, v och mp har majoritet även där.
Fp:s besparingsförslag
Ta fram ett underlag för alla divisioners lägst prioriterade verksamheter. Redovisningen ska omfatta 10 procent av volymen.
Upprätta ett förslag på divisionssammanslagningar.
Utred en samlad organisation för avdelningarna på sjukhusen och titta på effektiviseringar genom divisionsövergripande lösningar.
Inventera vilka kostnadsbesparingar som kan göras genom konkurrens och externa vårdgivare.
Öppna ett avknoppningskontor för att stimulera vår egen personal att starta vårdföretag och uppmuntra avknoppning av verksamhet.
Utreda en minskning av jourkostnaderna på Sunderby och Gällivare sjukhus med 20 procent och möjligheten att operera på färre egna enheter.
Ta fram ett förslag på ett Vårdvalssystem för Primärvården på en kostnadsnivå nära ett rikssnitt.
Ta fram en plan för samverkan med länets kommuner kring rehabilitering, OBS-platser, psykiatri och andra områden i gränslandet mellan vård och omsorg.
Utveckla ekonomistyrningssystemet mot ett mer prestationsbaserat budgetsystem där resurserna följer patienten.
Ta fram en plan för avsättningar till pensionsfonden.
Källa: Jens Sundström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om