Landstinget lyfter blicken mot omvärlden

METODER. Norrbottens landsting öppnar dörren för alternativa behandlingsmetoder och mediciner.- Vi ska ta in det som är bra och stänga ute det som är dåligt, säger folkhälsorådet Agneta Granström, mp.

Luleå2006-06-01 00:00
I dag sammanträder landstingsstyrelsen - för ovanlighetens skull i Piteå. På dagordningen står bland annat den nya planen för landstingets verksamhet de kommande två åren. I går bjöd de styrande partierna socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet in media för att beskriva planen närmare.

Efter några år av stora förändringar, avvecklingar och omstruktureringar, inte alltid helt smärtfritt genomförda, tycks landstingsledningen vilja höja blicken mot omvärlden. Det som påverkar medborgarna, påverkar också landstinget, påtalar man i landstingsplanens inledning.

Annan verklighet

- Det finns en verklighet utanför landstingets väggar också, säger folkhälsorådet Agneta Granström, mp. Detta apropå den nya inställningen till behandlingsmetoder och mediciner som inte prövats inom landstinget tidigare, så kallad integrativ medicin.

- Vi ser att många går till andra instanser för att söka sjukvård, säger Granström. Vad har de att erbjuda som inte landstinget har? Och blir de hjälpta?

Så kallad alternativ och komplementär medicin betraktas fortfarande med skepsis av många läkare. Därför diskuteras den inte med patienter, vilket till exempel kan innebära att naturmediciner och vanliga läkemedel blandas, med biverkningar som följd, beskriver Agneta Granström.

Nu satsar landstinget på att sortera fram metoder som kan användas inom den egna vården.

- De som är bra ska vi ha, de dåliga ska inte in, säger Granström.

- Vi har personal som är intresserade och som vill jobba med detta, och det ska vi bejaka, säger landstingsrådet Kent Ögren, s.

Jämställdhet

Jämställd vård är ett annat område som ska prioriteras de närmaste åren. Om landstingsplanen klubbas igenom ska en miljon kronor avsättas för att sätta igång arbetet. I dag är det männen som får nyare och dyrare mediciner, bättre behandlingar och snabbare akutinsatser.

- Vi ska öka medvetenheten om detta och det känns väldigt viktigt, säger jämställdhetsrådet Monica Carlsson, v.

Mer fokus på tillgänglighet, samverkan mellan olika vårdinstanser, ytterligare samverkan med kommunerna kring hemsjukvården, satsningar på ungdomsmottagningar och tekniska lösningar för distansvård är annat som lyfts fram i förslaget till landstingsplan.

- Vi gör en kraftsamling för att öka effektiviteten och patientsäkerheten, säger Kent Ögren.

Den hotande dåliga ekonomin betraktas inte som ett hinder. Prognoserna säger minus 23 miljoner kronor i år.

- Vi har 500 miljoner i kassan, säger Ögren. Vardagssparandet måste pågå ständigt, men man måste våga både gasa och bromsa. Det är det som är tjusningen med politiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om