Osteoporos, benskörhet, är en folksjukdom som drabbar ungefär varannan medelålders kvinna i Norrbotten. Den kostar samhället tio miljarder i frakturer. I Norrbotten sker drygt 2 000 brott per år på grund av benskörhet.
Världsledande
Sedan Socialstyrelsen 2012, kom ut med nationella riktlinjer för hur vården ska bedrivas har även Norrbottens läns landsting tagit tag i en eftersatt vård.
Länsföreningen Osteoporotiker i Norrbotten och landstinget hade en heldagsutbildning för att öka kunskapen på Sunderby sjukhus.
– Benskörhet märks ju inte förrän man får en fraktur, sa Anders Sundelin, länschef inom ortopedin i Norrbotten som var en av talarna som förklarade att arbetet med att förhindra frakturer är viktigt.
Benskörhetsmätare
Sverige är världsledande och har störst problem med benskörhet. Vi har nått max, men i takt med att vi lever längre och blir äldre så ökar problemen.
– Gruppen är klart underbehandlad, konstaterade han.
För att bli bättre i framtiden krävs att alla berörda vårdgivare samarbetar. Primärvården möter många och måste veta hur den ska gå vidare.
Arbetet med att starta en specialistmottagning är på gång, som PT tidigare har berättat. Benskörhetsmätare ska köpas in.
– Det är beslutat och den ska finnas på plats under första halvåret nästa år, lovade landstingsrådet Kent Ögren.
Medicin
Det finns medicin att ta om man har osteoporos, men det har också sina nackdelar.
Benet blir stenhårt, hårt och sprött och går tvärt av vilket ger problematiska skador.
– Tabletter kan man inte äta livet ut. Man kan behandla i tre till fem år, sedan ha ”drug-holiday” och efter ett till två år gör man en ny bedömning, sa Sundelin.
Ett bra kriterium är att mäta längden för att se om man blivit kortare. Har man blivit fyra centimeter kortare tyder det på benskörhet.
Ger oss inte
I vissa landsting görs bentäthetsmätning i samband med mammografin och även längdmätningar.
I Norrbotten är det inte aktuellt än, men expertgruppen som jobbar med att förbättra osteoporosvården i länet ska se över möjligheten.
– Det kan mycket väl bli så, sa Sundelin.
Genom FRAX, ett mätinstrument som finns på internet kan man själv fylla i parametrar och sedan se i vilken riskgrupp man ligger i. Undersökningen ger ett underlag för frakturrisk.
– De 14 procent av alla osteoporotiker som får behandling måste bli fler, poängterade Lisa Keisu Lennerlöf, ordförande för riksföreningen, som efterlyste en plan för varje patient. En bättre logistik.
– Vi kommer inte att ge oss förrän det finns bentäthetsmätare i varje landsting. Likaså ska varje landsting ha osteoporosskola.