Landshövdingen kallade till krismöte om bärplockarna
Bären i skogen är en tillgång som måste tas tillvara och plockarna måste få drägliga villkor.- Vi behöver fred i skogen, säger landshövding Per-Ola Eriksson.
" Vi behöver fred i skogen", säger landshövding Per-Ola Eriksson.
Foto: Jens Ökvist
I fjol gick thailändska bärplockare i strejk då de ansåg sig lurade då de inte kunde tjäna ihop de pengar de fått löfte om.
Landshövdingen var en av dem som reagerade och kallade därför till ett dialogmöte som hölls i går mellan bärföretag, myndigheter och fack.
- Mindre nogräknade personer inom bärhanteringen svärtar ner den seriösa verksamheten, sade han och poängterade att ett önskemål är ett regelverk som fungerar.
Samma regler som grannarna
Att man därför tittar på om det finska regelverket går att överföra till Sverige och att det är en fördel att ha samma regler som EU-grannar.
Ett annat önskemål är att i god tid få ut information till de utländska plockarna och bemanningsföretagen om bärtillgången.
Även Migrationsverkets Gunilla Wikström deltog. Hon berättade att verket ser över arbetstillstånden. En viktig aspekt är de villkor de utländska bärplockarna erbjuds.
Carina Lundberg, Norrskensbär AB i Jörn, var en av företrädarna från bärbranschen. Företaget bedriver verksamhet i Svartbyn, utanför Överkalix. Via bemanningsföretag kommer utländska plockare för att utföra ett arbete åt dem. Något som innebär att arbetsgivaravgifter och skatter ska betalas.
Alla bär kommer dock inte i rätta händer.
- Cirka 30 procent av volymen läcker ut till andra, säger hon och syftar på de oseriösa i branschen.
Tjänst som köps
Enligt henne skulle det enklaste sättet vara att göra bärplockningen helt skattefri, något hon inte tror blir fallet. Därför anser hon att det alltid ska betraktas som arbete - en tjänst som köps.
Regelverket beskriver hon som föråldrat då det tillkom då svenskarna plockade bär - i dag är 90 procent av plockarna utlänningar.
- Verkligheten förändras. Vi skulle inte kunna ha en industri utan de utländska plockarna.
Före semestrarna ska parterna träffas igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!