Den ökade mjölkproduktionen i Europa i kombination med Rysslands inköpsstopp har skapat ett överflöd av utländska mjölkprodukter i Sverige. För att klara krisen har Norrmejerier sänkt betalningen till bönderna med 30 öre per liter mjölk.
– Det är mycket bekymmersamt, men nödvändigt. Det väller in billig mjölkråvara, framförallt ost, vilket drabbar vår försäljning, säger Ulla Bergström i Norrmejeriers styrelse.
Som mjölkbonde i Svensbyn inser hon vilka konsekvenser krisen får.
– Vi ser ett tufft år framför oss och då är jag rädd att vissa jordbruk kanske inte kommer att klara sig.
Livsmedelsstrategi
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) var inbjuden till ett krismöte på Norrmejerier i fredags. Han talade bland annat om den nationella livsmedelstrategin som regeringen vill införa för att höja Sveriges självförsörjningsgrad – i dag är den lägst i Europa.
– Men det är ingen quick fix som löser problemet som jordbrukarna i Norrbotten och Sverige har med lägre och lägre avräkningspriser. Då behövs marknadsstödjande insatser som hjälper akut, säger Sven-Erik Bucht.
Konsumenteffekter
En åtgärd är att Landsbygdsdepartementet i onsdags gav Jordbruksverket i uppdrag att främja livsmedelsexporten genom olika satsningar. En annan prioriterad fråga är att stimulera närproducerade inköp utan att bryta mot lagen om offentlig upphandling.
– Men i slutändan handlar det vilket val vi som konsumenter gör när vi handlar. Där får vi den största effekten, säger Sven-Erik Bucht.
Ulla Bergström tyckte att landsbygdsministern var lyhörd för problemen och hon höll med om att det är konsumenterna som i slutändan avgör.
– Om våra 600 000 norrlänningar skulle handla en liter fil, mjölk eller yoghurt i veckan så skulle det höja vårt avräkningspris med nästan en krona. Då skulle vi klara den här krisen, säger hon.
"Väldigt allvarligt"
30 öre mindre för mjölken innebär 200 000 kronor i minskade intäkter för Stefan och Berit Hardselius redan ansträngda jordbruksföretag i Nybyn utanför Älvsbyn.
– För oss är det väldigt allvarligt. Det har varit upp och ned under de 25 år vi har hållit på, men så här tufft har det aldrig varit, säger Stefan Hardselius, kretsordförande för Norrmejeriers mjölkbönder i södra Norrbotten.
Han har samtidigt förståelse för Norrmejeriers beslut.
– Vi har stått emot länge men till slut hinner verkligheten ifatt oss. Vi på gårdsnivå har inte råd att ta hela smällen och kretsarna har tillsammans med ledningen beslutat att försöka genomföra sparpaket på Norrmejerier i Luleå, Umeå och Burträsk.