SOS Alarm AB i Luleå har 26 anställda, varav 23 larmoperatörer. SOS-centralen samarbetar med tolv räddningstjänster (Räddningstjänsten i Gällivare och Kiruna har egna larmcentraler) och 15 ambulansstationer med 29 ambulanser.
Samhällets livlina
De vanligaste orsakerna till att man ringer 112, "samhällets livlina", är olyckor eller akuta sjukdomsfall med ambulansbehov (43 procent) eller att man ser behov av polishjälp (34 procent). Räddningstjänst svarar för 6 procent och jourhavande präst för 5 procent av samtalen. Siffrorna gäller för hela riket.Övriga instanser som nås via 112 är till exempel giftinformation, sjöräddning och miljöräddning.
Sverige var först i världen med ett gemensamt larmnummer för alla typer av hjälporgan. Den 17 december 1956 driftsattes den första SOS-centralen i Göteborg. Att 90 000 från början valdes som nödnummer berodde på att det var lätt att komma ihåg och lätt att slå - även i mörker - på telefoner med fingerskiva.
För tio år sedan blev det gamla nödnumret utbytt mot 112, ett gemensamt europeiskt nummer. Den som skulle råka slå 90 000 blir dock vidarekopplad; man har ännu inte vågat ta bort det gamla nödnumret.
Konservativa britter
- 112 ska funka överallt inom EU, men alla länder har inte renodlat nödnumret på samma sätt som i Sverige, Finland, Island och exempelvis Estland. Storbritannien har kvar sitt gamla 999 och fransmännen har visst tre olika nödnummer. Polen är på gång att införa 112, berättar SOS Alarms platschef i Luleå, Leif Markström, som härom veckan var i Estland och föreläste om hur de svenska SOS-operatörerna arbetar.Respekten för 112 är genomgående mindre i storstäderna än i exempelvis Norrbotten, menar Leif Markström. Här förekommer det att särskilt äldre personer har alltför stor respekt för nödnumret. Man tvekar att ringa även om man skulle få akuta bröstsmärtor och riskerar på så sätt att dröja för länge med att komma under läkarvård.
- Man är rädd att besvära samhället, tänker att "det är nog inte så farligt".
Busringningar
Men visst förekommer det okynnesringningar, i hela landet uppgår antalet samtal till 112 som inte har där att göra till i runt tal 700 000 om året. Det rör sig bland annat om abonnemangslösa samtal från mobiltelefon. Medvetna busringningar går ofta i vågor, säger Leif Markström.En ny tjänst, sms för döva, är på gång. En annan teknisk innovation som blir möjlig från nästa år är att SOS-centralen kan se exakt på vilken bas den som ringer i mobiltelefon är uppkopplad. Därmed kommer man lättare att kunna lokalisera olyckor och nödställda som inte kan tala om var de befinner sig.