Kvinnorna sticker ut i landstingets sjukstatistik

Sjukfrånvaron bland kvinnor som arbetar inom landstinget ökar.Männen sjukskriver sig inte i samma utsträckning.- Det är klart att vi tar det här på allvar, säger Ingrid Stridfeldt, personalchef på landstinget.

LULEÅ2012-03-08 06:00

Målet var tydligt: max tre procents sjukfrånvaro för kvinnor inom landstinget.

Resultatet: 4,5 procent av kvinnorna sjukskrev sig.

Det visar Jämställdhetsredovisningen för 2011.

Det är en ökning med 0,3 procentenheter från föregående år.

Männens sjukfrånvaro är inte lika hög, den stannade på 2,2 procent.

Enligt rapporten är det främst den korta sjukfrånvaron, upp till två veckor, som ökade både för män och kvinnor. Och det är åldersgruppen över 50 år som står för den högsta sjukfrånvaron.

- Vi hade mycket influensor, förkylningar och vinterkräksjukor förra året som spred sig hårt på avdelningarna. Det kan vara en förklaring. Men vi måste ha en hållbar arbetsmiljö så att vi inte får långvariga sjukdomsfall, sådant måste man jobba aktivt med, säger Ingrid Stridfeldt.

"Inte vårdpersonal"
80 procent av de anställda är kvinnor. Att fler kvinnor än män sjukskriver sig tror jämställdhetsrådet Monica Carlsson (V) beror på att kvinnorna har de tyngre jobben.

- Männen är inte vårdpersonal, de finns på andra nivåer. Kvinnorna har de tunga jobben, säger hon.

Av Jämställdhetsrapporten framgår också att 63 procent av verksamhetscheferna och högre chefer är kvinnor, och 37 procent är män.

- Jag är ganska nöjd med den fördelningen vi har, det speglar sammansättningen av personalen. Det är naturligt att det har blivit så, vi rekryterar väldigt mycket chefer internt, säger Ingrid Stridfeldt.

Det totala antalet läkare inom landstinget 2011 var 674. Av dem var 313 kvinnor och 316 män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om