Den som känner sig missnöjd med vården i Norrbotten kan vända sig till Patientnämnden.
Majoriteten av klagomålen under 2014 handlade om behandlingar som på olika sätt gått snett eller brister i kommunikationen.
– Det är också exakt samma problem man ser över hela landet. De två hör också ofta ihop. Funkar inte kommunikationen så är det till men för behandlingsresultatet, sa Lennart Åström (S), ordförande.
Tidigare i veckan, under onsdagen, presenterades rapporten för landstingsfullmäktige som hade sammanträde i landstingshuset i Luleå.
– Kommunikation handlar i grunden om mötet mellan två personer, om hur man blir bemött och sedd och om man blir tagen på allvar, sa Lennart Åström (S).
Primärvården
Anmärkningsvärt är att 70 procent av klagomålen på brister i kommunikationen inom primärvården kommer från kvinnliga patienter.
– Det är jätteallvarligt och man vill veta varför det är så. Det är något vi måste analysera djupt, sa Kenneth Backgård (NS) som påpekade att brister i kommunikationen länge varit ett problem för landstinget, något som måste åtgärdas.
Under 2014 kom 714 ärenden in till nämnden, en minskning med 100 ärenden. En stor del av minskningen kan dock ses inom psykiatrin som fått halverad ärendemängd. Om det handlar om att klagomålen blivit färre eller kunskapen om att nämnden finns är dock svårt att svara på, enligt nämnden.
– Men man bör också sätta saker och ting i sitt rätta perspektiv, vi hade drygt 700 ärenden, men producerade väldigt mycket möten, sa Maria Stenberg (S), landstingsråd, som bland annat nämnde att bara antalet läkarbesök 2014 var nästan 560 000 stycken.
– Ur det perspektivet borde klagomålen vara högre, sa hon.
Klagomål
Antalet klagomål som rörde kommunerna var bara 22 stycken, från fem av kommunerna kom inga klagomål alls, vilket är anmärkningsvärt.
– Det finns en del att diskutera med kommunerna, konstaterade Lennart Åström.
Åtgärder
När det gäller problemen med brister i kommunikation, information och bemötande ska åtgärder nu genomföras.
Bland annat en ny rutin för remisshantering, möjlighet för patienter att läsa journaler på nätet och ett stärkt värdegrundsarbete. Det ska också analyseras vidare varför så många kvinnor är missnöjda med bemötandet inom primärvården.