Kunglig glans över ostindiefararens besök

Två celebra gäster besökte Luleå i går. Ostindiefararen Götheborg la till i Södra hamnen och med ombord fanns kronprinsessan Victoria.

LULEÅ2013-08-23 06:01

Förra gången ostindiefararen besökte Luleå var sommaren 2008 och i går var det dags igen.

Götheborg anlöpte Södra hamnen i centrala Luleå omringad av fritidsbåtar som hälsade henne välkommen.

Från Junkön i Luleå skärgård hade Götheborg haft celebert besök ombord – kronprinsessan Victoria och ett antal vip-gäster seglade in mot Luleå för att inviga den nya Södra hamnplanen.

I södra hamnen hade massor av människor samlats för att titta på såväl prinsessa som skepp. Götheborg började först med att skjuta salut från åtta av sina tio kanoner och därefter påbörjades den sista biten in mot hamnen. Väl där sjöng besättningen en sång och hurrade för kronprinsessan.

Invigning

På färden från Junkön in till Luleå hade kronprinsessan fått information om Bottenviken och Luleå skärgård av representanter från länsstyrelsen och Luleå kommun. Väl framme i Luleå invigde kronprinsessan Victoria tillsammans med Luleås kommunalråd Karl Petersen Södra hamnplan genom att lägga ner en plakett.

–Jag vill bara gratulera till en väldigt fin Södra hamnplan, sa kronprinsessan.

Har seglat

På plats på Södra hamnplan fanns Pitebon Marita Henningsdotter Lovnér som seglat fyra turer med Götheborg, bland annat jungfrufärden.

–Jag älskar det här skeppet, sa hon.

Hennes förhoppning är att få följa med på nästa seglats till Kina som startar 2014. Hon är mest förtjust i längre seglatser på öppet hav.

–Då är det bara jag, alla ombord, skeppet och havet, sa Marita Henningsdotter Lovnér.

Kinaexpedition

Götheborgs besök i Luleå sträcker sig till den 25 och är en del av European tour där skeppet besöker 17 städer i nio länder. Turnén avslutas den 7 september. Nästa expedition till Kina börjar i april nästa år och Götheborg väntas vara tillbaka i hemmahamnen år 2021.

Fakta Ostindiefararen Götheborg

Orginalskeppet Götheborg sjösattes 1738 och hann med tre resor till Kina innan hon förliste utanför Älvsborgs fästning 1745.

Mellan 1984 och 1992 gjordes marinarkeologiska dykningar till vraket. Då föddes också idé om en rekonstruktion av fartyget.

Ett antal eldsjälar bestämmer sig för att bygga en replika i skala 1:1.

Den nya ostindiefararen Götheborg sjösätts 6 juni 2003.

Götheborg är i dag världens största seglande träskepp. ↔

↔Källa: Svenska ostindiska companiet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om