Gudrun Schyman är för närvarande ute på förvalsturne och i går besökte hon alltså Luleå. I dag, tisdag, finns hon i Boden.
Vid ett torgmöte utanför Smedjan i centrala Luleå förklarade Schyman kaxigt att Fi tänker ta sig in i riksdagen med en nollbudget. Feministiskt initiativ får inget statligt stöd, medan de etablerade partierna har miljoner att förfoga över i valrörelsen.
Krossa patriarkatet
Fi-talespersonen raljerade över att statsminister Göran Persson säger sig vara feminist, fast han i själva verket inte vet vad ordet betyder.- Om man vill att könsmaktsordningen ska demonteras, eller med andra ord krossa patriarkatet, så måste man se till att Fi kommer in i riksdagen, löd Schymans budskap till Luleborna.
Vid pressträffen sade Gudrun Schyman om sitt tidigare parti, att v visserligen är det riksdagsparti som kommit längst i den feministiska analysen, men att det inte räcker.
Som vänsterledare kom hon till en gräns. När hon ville ta ytterligare steg i feministisk riktning och partiet inte var med på noterna, så avgick hon. Hon insåg att det, som hon säger, var nödvändigt att jobba på ett annat, bredare sätt.
Hur då bredare? dristar sig PT:s utsände att fråga. Att bilda ett nytt, renodlat feministiskt parti, innebär inte det att man har en smalare utgångspunkt?
En typiskt manlig fråga, kommenterar Gudrun Schyman och antyder att PT:s reporter tydligen inte fattat vad Fi och feminismen handlar om.
Inget enfrågeparti
- Feministiskt initiativ står för en inkluderande politik. Vi har blivit kallade ett enfrågeparti och jag en enfrågepolitiker, inget kunde vara mer felaktigt. Feminismen är en ideologiskt grund för analys av samhället. Utifrån den grunden kommer vi att diskutera alla politiska frågor inom samtliga politiska fält.Vänster-höger-skalan är otillräcklig; den uppstod i en tid då kvinnor inte tilläts vara med i politiken, säger Gudrun Schyman.
Opinionsundersökningarna inför höstens val tyder på att högst en procent av väljarna tänker rösta på Feministiskt initiativ.
- Intresset för vår politik kommer att öka närmare valet. Vi finns ju knappt ännu, vi har precis kommit med vår riksdagslista och valplattform. Rörligheten är stor i valmanskåren, 20-25 procent har ännu inte bestämt sig för vilket parti de ska rösta på. Visst har vi möjlighet att komma in i riksdagen, bara folk inser att det inte är en bortkastad röst att rösta på Fi - och där spelar media en roll, säger Gudrun Schyman och fortsätter.
- Jag har varit med om att ha bara 3,8 procent i opinionsundersökningarna i juni och att sluta på 12 procent i valet i september. Det är en fråga om tajmning, om att pricka in formkurvan.